Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българско дете със световно отличие за най-добро есе за опазване на океаните

Българско дете със световно отличие за най-добро есе за опазване на океаните

Той е само на 12, но с есето си на тема „Опазване на океаните и морските ресурси“ успя да смае и учените. Ученик е в столичното средно училище „Алберт Айнщайн“ и се казва Александър Паскалев. Пише стихове, обича да чете книги и най-вече съвременна научна фантастика. Вълнува се от проблемите, свързани с опазването на околната среда и търси решения за справяне със замърсяването. Те го отвеждат в клуба за талантливи ученици по национална програма на МОН, където се обучават много деца по глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. В него учителката Десислава Огнянова подготвя децата за участие в международно състезание за есе на английски език на сюжет, посветено на тези цели. Заради по-доброто езиково ниво учителката по английски се занимава предимно с деца от по-горните класове, но от тази година работи и с по-малки ученици, сред които е Алекс. Темата, която развиват сега, засяга живота под водата. По нея Алекс написва своя план за опазване и управление на океаните, моретата и морските ресурси.

Грабна ме идеята на Алекс, в ролята на жител на астероид, който представя своя поглед от Космоса за океаните и моретата и изпраща кодирани послания до земляните как да решат проблемите със замърсяването им – не скрива въодушевлението си учителката на Александър. – По-малките деца имат невероятни идеи и ако ги вземем под внимание, можем да намерим именно там решенията.

Сред 700 ученици от 54 държави есето на българския ученик успява да впечатли журито и той е поканен в град Виктория на Сейшелите, за да участва в училищен дебат за финалистите (децата между първо и десето място). Насоката надебата обикновено е свързана с глобалната цел за устойчивост. И тъй като 2018 е обявена за международна година на рифовете – изборът пада върху Сейшелите. На детската конференция участниците са разделени на четири групи, представляващи съответно правителството, гражданите, бизнеса и учените. Алекс попада сред учените, където предлага интересни и практични идеи:

Първата е за морски ферми за различни риби по крайбрежието, за да се избегне риболовът. Втората е за опазването на чистотата на океаните, която да се регламентира със закон. Другото важно нещо, което предложих, е да се намали въглеродният диоксид, защото една трета от него попада в морето. Изкуствените торове, които попадат във водните басейни чрез реките, да се забранят. И накрая – цените на соларните машини да станат по-евтини от тези на бензин и така ще можем да живеем по-устойчиво.

След блестящото си представяне на детската конференция Александър е избран за посланик на децата в среща-дебат с действителни представители на науката, бизнеса и управляващите. На нея успява да се отличи с креативните си идеи: за озонови облаци, които да заместят озоновия слой; риба, която яде отпадъци; магнит за пластмаса, наречен пластнет; лодки със сонар за различни замърсители...

Според Алекс това, което е най-опасно за океаните, е пластмасата, защото се разгражда бавно и като попадне в моретата, животните я бъркат с храна и умират заради нея. На Сейшелите Алекс е впечатлен от природата и огромните прилепи, които привечер летят на големи ята над сградите. Среща се и с много деца от различни краища на света:

Запознах се с много деца и най-много си допаднахме с две момчета от Ливан – разказва Александър. – Сред идеите на другите деца ми хареса тази за роботи, които да събират под водата мръсотията и дронове, които да оглеждат плажовете за замърсявания, а също идеята за сирени, които да се включват, когато някоя лодка се натовари с много риба.

Хубавото на това състезание – допълва Десислава Огнянова, – е, че най-креативните есета, получили призови места, се изпращат до генералния секретар на ООН като част от гласа на децата, в изпълнение на целите за устойчиво развитие до 2030 година.

А какъв ще бъде Александър след 2030? Учен или автор на фантастични романи, които се превръщат в действителност – още не е решил, има време до тогава. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.