Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Близо 30 000 ученици отиват на безплатна почивка

Близо 30 000 ученици отиват на безплатна почивкаснимка: btvnovinite.bg

След днешното заседания на Министерски съвет служебните министри направиха изявления пред медиите.

Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обясниха как учениците и учителите ще се възползват от безплатната почивка у нас това лято.

Мярката е част от новите мерки на служебното правителство за подкрепа на туризма у нас.

С решение на Министерския съвет се приема програмата "Отново заедно", която ще бъде реализирана за периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година.

"Тази програма е насочена главно към два субекта - първият, това е туристическият бизнес и вторият - учениците", обясни министърът на туризма Стела Балтова.

Програмата е разработена така, че в рамките на 6 дни да бъдат предоставени туристически пакети на ученици и учители, които да включват възможност за настаняване и да им бъдат предоставени възможности за посещение на музеи и креативни събития.

Намираме се в период, в който не само е необходимо възстановяване на туристическия сектор, но също така и неговото подпомагане във всичките му части - смята министърът.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лв и обхваща туристически пакети на стойност 500 лв. на ученик. Голяма част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази програма. На тях ще им бъде предоставена възможност за участия в креативни събития - да посещават музеи, да посещават арт събития от друг характер.

Програмата ще обхване 30 000 души, каза министър Денков.

Кандидатстването по програмата ще става на два етапа.

„Първият етап е до 31 юли и, ако останат свободни средства - от 1 до 31 август”, коментира министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники