Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поминък с аромат на лавандула

Поминък с аромат на лавандула

Една легенда гласи, че за да облекчи живота на земята на изгонените от рая Адам и Ева, Бог им подарил полезни треви. Сред тях били розмарин и лавандула – розмарин за поддържане на духа, лавандула– за наслада на душата.

България държи първо място в света по добив на лавандулово масло, като произвежда над 200 тона годишно. След Южна България, където традиционно се отглеждаше лавандулата, в последните години и в Добруджа, наред с безкрайните житни поля, бяха засадени хиляди декари лавандула. Ароматното растение се е превърнало в основен поминък на хиляди семейства в България, сред които и четиричленното семейство на Йълдъз Фазлъ от казанлъшкото село Хаджидимитрово, Старозагорско. Те отглеждат лавандула от 2003 година.

Имаме 30 декара лавандулови и 10 декара розови насжадения, от които добивам главно резници от лавандулата и леторасли от розите за разсаждане. Тъй като тази година метеорологичните условия бяха лоши, добихме по-малко – само 86 кг лавандулово масло в сравнение с миналата година, когато добивът беше 182 килограма. Многото дъждове и малкото слънчеви дни не позволиха на самото растение да произведе повече етерично масло, разказа пред Радио България Йълдъз Фазлъ, дни след прибирането на лавандулата:

Лавандуловите полета започват да се жънат в много горещо време, когато няма вятър и не вали. И това е месец юли – тогава лавандулата е почти прецъфтяла. Когато пчелата, която събира нектар, вече не каца по цветчетата, тогава растението е готово за жънене. Тоест, така разбираме, че е дошъл нашия ред да влезем и да приберем реколтата. Самото етерично масло се съдържа в корена на растението и в горещо и хубаво време – при 30 градуса, то започва да се качва по стръка на растението. Колкото е по-горещо, толкова повече масло се съдържа в стръка на растението и остава там до жътвата.

Освен с производството на лавандулово масло, семейството на Йълдъз Фазлъ се занимава и с отглеждане на леторасли – лавандулови растения за създаване на нови градини. Годишно произвеждат около 3 милиона коренчета, които се добиват от 2-3 годишни лавандулови растения. А клиентите им са от цяла България. Същото важи и за розовите фиданки:

За розите годината бе добра. Ние не берем розов цвят и отглеждаме розите в оранжериите само за леторасли, уточни Йълдъз Фазлъ. Дали средствата, които получава семейството й, са достатъчни за преживяването им?

Едно четиричленно семейство може да се препитава с лавандула, но трябва да има минималното количество – около 30-40 декара лавандула – отговаря Йълдъз.

През 2017 г. България е била най-голям износител на лавандулово масло в света. Водещ потребител на етеричното масло е Франция. Родната лавандула се търгува много добре в САЩ, Германия, Австрия, Япония, Швейцария, Италия, Дубай и др. Статистиката показва също, че през 2017 година площите засадени с етеричната култура са били над 50 000 декара. Според информация от земеделските стопани, доходът от декар с лавандула вече е между 1000-2000 долара. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.