Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

Паметникът на свободата (известен като Паметника на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола в Стара планина, издигнат над мястото, където по време на шипченската битка са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Всяка година през август хиляди родолюбиви българи се стичат на това място, за да си спомнят за подвига на героите, извоювали свободата на родината. Възстановката на събитията, която се организира от 2006 година насам от националното дружество „Традиция“, събира над 250 души участници. Тази година специално за събитието Министерството на отбраната ще отпусне палатки за хората на „Традиция“, които ще лагеруват около командния пункт на ген.Столетов на върха и ще се хранят от военно-полева кухня.

На върха, върху който е построен Паметникът на свободата, през август 1877 г., се разиграват най-тежките сражения. Тогава отбраната на прохода виси на косъм. Това е определило може би и изхода на цялата война. – припомня паметните събития д-р Чавдар Ангелов, дир. на Парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

По-различното тази година е, че бе взето решение възстановката на боевете на 25 август да бъде до командния пункт на ген. Столетов на историческия връх Шипка, там, където на 11 август по стар стил, 1877 г., са се разразили най-тежките и решителни боеве, свързани с отбраната на Шипченския проход. Зрелище ще има, но най-важното, което търсим, е достоверността на събитието и зрителите да запомнят онези моменти от отбраната на Шипченския проход, които довеждат до Освобождението през 1878 г. Една от причините възстановката да бъде направена на историческия връх Шипка е обстоятелството, че преди 141 години конницата на ген. Радецки идва оттам. Затова батареите ще бъдат наредени там, където наистина са били разположени. Положихме големи усилия да разчистим терена, където са се водили боевете, защото беше обрасъл с треви и храсти.

За националното честване на 141 години от Шипченската епопея се очаква да се съберат над 25 хил. души. То е под патронажа на президента Румен Радев с участието на националната гвардейска част. Началото на програмата беше поставено още на 2 август с откриването на изложбата „Незабравимите български опълченци“. Това са обработени оригинални снимки на опълченци, събирани от музеи в цялата страна. Те впечатляват с това, че опълченците на тези снимки са били заснемани на преклонна възраст в началото на XX век. Но човек може да добие представа за духа на тези хора и буквално да настръхне, когато стои пред образите на тези български „рицари на свободата“, дали живота си за България“ – казва д-р Чавдар Ангелов:

Там могат да се видят и образите на главните действащи лица – като започнем от великия княз Николай Николаевич, генералите Столетов, Радецки, Скобелев, Тотлебен, Гурко, част от командирите на българското опълчение. Доста мащабна и впечатляваща изложба. А и част от снимките са оцветени, което подсилва внушението на образите. При откриването в Казанлък много хора се впечатлиха от тях.

Каня всички, които могат, да дойдат на Шипка на 25 август и да се докоснат до това героично минало, което поставя началото на още една много важна институция – Българската армия, а тя тази година отбелязва 140-ата си годишнина. В ядрото на бъдещата българска армия са именно българските опълченци. Част от тях стават герои в битката при Сливница, в Сръбско-българската война, участват в Балканската и в Първата световна война. Мястото е много важно за България и то поставя началото на много други славни епопеи след Шипченската. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови