Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Откриха уникална каменна статуя

Откриха уникална каменна статуяснимка: monitor.bg

Археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, откриха на 17 август уникална статуя при проучванията си на античния град Хераклея Синтика край село Рупите.

Каменната скулптура е в човешки ръст и е вероятно на римски магистрат от края на III и началото на IV век. До нея е открит ѝ надпис, от който се правят предположения за името на изобразения знатен хераклеец.

Доц. д-р Людмил Вагалински сподели пред журналисти: „Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник. Статуята е без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло е изваяна кутия за папируси – за да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция. Дали главата е махната нарочно от недоволни жители на града или от политически противници на управника? Засега няма как да е сигурно. От една страна по скулптурата няма други следи от грубо отношение, тя е била положена внимателно в легнало положение. От друга страна обаче строителите на стълбището са знаели, че тя остава отдолу и че хората почти буквално ще стъпват върху нея.“ разсъждава върху своята хипотеза доц. Вагалински.

Той допълни още, че археолозите не са се отказали да търсят и главата – пространството около статуята още не е изследвано напълно. / Монитор

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.