Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Художничката Елена Русева разказва историята на Каварна чрез нейните храмовете

Художничката Елена Русева разказва историята на Каварна чрез нейните храмовете

Един град има толкова истории, колкото са хората, изпитали емоция под неговото небе. Но има и по-обобщени разкази, чиито думи разгадаваме, щом зареем поглед в останките на някой храм, приседнем на изгладен от хилядолетни бури камък или с притворени очи се вслушаме в морския прибой с надеждата да чуем отглас от потопен в дълбините древен град.

Художничката Елена Русева избира да ни представи родния си град Каварна чрез църквите в околността. Преди 25 века, на мястото на старото тракийско селище, гръцки заселници от Месемврия създават колонията Бизоне, върху която изниква процъфтяващ през Античността и Средновековието град, издигнал крепостни стени, раннохристиянска базилика, медиевални църкви, обществени сгради.

Художничката Елена Русева

Изложбата е част от тазгодишното издание на фестивала за старинна музика, песен и танц “Страваганца” в крайморския град и може да бъде видяна в художествената галерия “Христо Градечлиев”.

Художничката Елена Русева

В община Каварна имаме общо тринайсет храма – заедно с параклисите на нос Калиакра и в селата Божурец, Нейково и Камен бряг – разказва Елена Русева. – Някои от църквите са действащи, а на други предстои да възвърнат функцията си. Двата най-стари храма са “Свети Георги” и “Свето Успение Богородично”, а най-интересната като архитектурен ансамбъл е църквата “Събор на 12-те апостоли“ в село Българево. Местните я познават като “Св. Св. Петър и Павел”, но върху един от камъните й, датиращи още от гръцко време, е открита плоча с оригиналното й име. Църквата е може би най-старата в района и се отличава от останалите, които са построени по-скоро в румънски стил. За съжаление, тя също не е действаща в момента.

Художничката Елена Русева

Домът Господен е мястото, където човек намира надежда и утеха, затова Елена Русева дава името “Храмът – сила и дух” на своята изложба. Тя вярва, че упованието в Бог продължава да бъде онзи непоклатим стълб, който навремето е давал физически и морални сили на българите да се борят и да вървят по праведния път – въпреки годините на атеизъм. В картините си художничката използва техниките пирография и витраж, които присъстват в украсата на православния храм.

Художничката Елена Русева

През учебната година в школата по изобразително изкуство в нашето училище СУ “Стефан Караджа” работихме пирография и може би това ме подтикна да избера тази техника – казва художничката. – Що се отнася до витража, той заедно с дървото присъства като част от декорацията в интериора на православния храм. Иконостасите са изработвани предимно от резбовано дърво, а светлината, пречупена през цветните стъкла, придава тържествена атмосфера, вдъхваща респект.

Художничката Елена Русева

Въпреки красотата на картините си, Елена Русева избягва да нарича себе си “художник”, а предпочита да се изразява чрез творбите на своите даровити ученици. Това е най-голямото признание за един учител, казва тя, добавяйки, че някои от тях – с образование във Виена или София, вече работят като архитекти, други прохождат като художници, а трети наесен ще постъпят в паралелка по изобразително изкуство. И всички те – от тяхната преподавателка до най-малкия ученик, се вдъхновяват от естествените декори на град с многовековна история, пленителна природа и най-великата стихия за очите на художника – морето.

Художничката Елена Русева

Каварна е едно местенце, където човек може да се докосне до дивото в природата – разказва още Елена Русева. – Освен това имаме много интересни археологически разкрития на нос Калиакра, исторически паметници като хамама и старите чешми. За Сребърната чешма например легендата гласи, че турските султани провождали хора да наливат вода оттам, защото била изключително лековита, а и отмивала греховете.

Художничката Елена Русева

Преданието за хамама пък разказва за девойка и момък, които изгарят в пещите на банята в името на своята любов, тъй като момичето било пленило с красотата си султана.

Красотата на каварненските храмове ще бъде представена и в морската столица Варна. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови