Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Любители на планината честват Съединението в Пирин

Любители на планината честват Съединението в Пирин

Група любители на планината решиха да отбележат Съединението на България с 4 дневен трекинг в Пирин. Техен сертифициран планински водач е Димитър Димитров, привлечен от планината още като дете. Първо защото корените му са от Етрополе и е израснал в Балкана, където хората са непоклатими като скали, въпреки външната си мекота и второ, защото майка му е работела в Природонаучния Музей и той е прекарвал всяка ваканция сред природата.

Вече пораснал, Димитър избира да показва на хората красотата на България и ги води по популярни и не толкова известни дестинации. На 6 септември той и неговата компания имат за цел да покорят връх Вихрен (2 914 м.), наречен в миналото Елтепе или Върхът на бурите, откъдето се виждат географските области Тракия, Мизия и Македония, които са представлявали идеала на борците за Съединението.

Димитър търси нещата, които свързват хората и за него границите не са хоризонтални, а вертикални. Те не разделят и не изолират хората, а ги предизвикват да развият способностите си. Такава граница е върхът.

Какви са хората, които ходят в планината?

Като профил са различни – казва Димитър. – Точно както в службата и в метрото. Това, което ги обединява е, че са готови да разчитат на собствените си способности, умения и знания. Изправят се и влизат в природата без страх от нея. С респект, с подготовка, със специалист, но без страх. Имат воля да излязат от зоната си на комфорт. Стават в събота сутрин и вместо да се излежават, цял ден полагат усилия и се уморяват, знаейки, че не ги чака луксозен хотел.

Наградата са спиращите дъха гледки и удовлетворението, че си надминал себе си. У човека е закодирано да търси своята идентичност и смисъла на живота. Планината е едно от местата където можем да ги намерим. И не са малко младите и възрастни хора, които имат навика да се разхождат по сравнително добре организираните в България туристически маршрути.

Нашето поколение може да изглежда доста разглезено и сравнително закърняло, защото все по-често се храним в заведения за бързо хранене, заспиваме късно и не се грижим особено за здравето си, въпреки модите за био храните и фитнеса. Също така сме много заети и стресирани, но поне две поколения назад са били по-енергични и калени, а в България туристическото движение се заражда почти веднага след Освобождението. Така че имаме добър пример.

Физическата ни слабост или болестите могат ли да са причина да отбягваме планините?

Планината спира болестите – казва Димитър. – Те са резултат от физически и психически фактори на ежедневието, но операциите и хапчетата не лекуват причините, а следствията. Най-доброто лекарство е да правим неща, които възвисяват духа ни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.