Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Рам Натх Ковинд: България и Индия винаги са били средища на традициите, но и на промяната

Рам Натх Ковинд: България и Индия винаги са били средища на традициите, но и на промяната

Президентът на Индия Рам Натх Ковинд, заедно със съпругата си Савита Ковинд, беше на двудневно държавно посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Това е първата визита на индийски президент в България през последните 15 години. По време на срещата си на 5 септември в София двамата президенти изразиха обща позиция, че взаимоотношенията между България и Индия се градят върху истинско приятелство и то е солидна основа за изграждането на едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност. В тяхно присъствие бяха подписани редица двустранни документи – Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 г., както и три меморандума в областта на туризма, образованието и ядрената енергетика.

Същият ден Рам Натх Ковинд изнесе лекция в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“. На 5 септември в Индия се отбелязва Денят на учителя в чест на доктор Сарвепали Радхакришнан – изтъкнат учен и държавник, посетил България през 1954 г. в качеството си на вицепрезидент на Индия и положил основите на съвременните отношения между двете страни.

Посвещавам днешното си слово на този велик учител, на това въплъщение на отношенията между България и Индия – каза индийският президент и припомни, че образованието и учението са градивните елементи на ползотворните отношения между всеки два народа – отношения, каквито със сигурност съществуват между България и Индия.

В исторически план България и Индия винаги са били средища на традициите, но и на промяната. Нашите общества имат здрави устои и дълга памет. Ние сме и острови на стабилност в нашите региони – на Балканите и Индийския океан. На нас, на нашите народи, на нашите млади хора – като студентите, събрани тук, се пада да доизградим едно още по-пълноценно партньорство. Нашите цивилизации са древни, а нациите ни са млади – знаем си цената и разбираме ценностите си. А такъв процес най-успешно се заражда в университетите, добавиРам Натх Ковинд.

По време на посещението на президента на Индия се проведе българо-индийски икономически форум, в който взеха участие 67 представители на индийския бизнес и около 270 български компании. Бяха обсъдени възможностите за двустранно сътрудничество в различни области, сред които туризъм, недвижима собственост, инфраструктура, фармация, отбранителна индустрия и др.

На 6 септември, когато отбелязахме 133-та годишнина от Съединението на България, двамата държавници откриха паметник на Махатма Ганди, непосредствено до централната алея на Южния парк в столицата София. В своето слово президентът Румен Радев поздрави всички с националния празник и каза:

Идеите и учението на Махатма Ганди са широко известни, защото съдържат универсални ценности. Карат ни да бъдем по-добри, да гледаме в бъдещето, за да търсим доброто за света. Посланието за мир, ненасилие, любов между хората, призивът му ние да бъдем промяната, която се стремим да постигнем в света, неговото убеждение, че съчувствието към другия е най-добрият начин за решаването на всеки спор - всичко това му отрежда достойно място сред най-светлите мислители-хуманисти в света. Щастлив съм, че в днешния празничен ден България отдава почит към Махатма Ганди.

От своя страна президентът Ковинд каза: Откриването на тази статуя идва в изключително подходящ момент – след по-малко от месец, на 2 октомври, ще започнат честванията по повод 150-годишнина от рождението на Махатма Ганди, наричан „бащата на нацията“, апостол и радетел на мира и ненасилието по света, човекът който превърна политически немислимото в политически неизбежно. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.