Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

300 студенти от водещи световни университети усъвършенстват руския си език в „Камчия“

300 студенти от водещи световни университети усъвършенстват руския си език в „Камчия“

Над 300 възпитаници на 29 реномирани университета в Европа и Азия, които представят 20 държави в света, откриха вчера в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ VІІ Международен фестивал на студентите, изучаващи руски език „Друзья, прекрасен наш союз“. За първи път в събитието се включиха студенти от Великобритания, Виетнам и Финландия.

Празникът на младостта е организиран от Фонд „Русский мир“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ в СОК „Камчия“. Страната ни е домакин на престижното събитие за четвърта поредна година.

В рамките на пет дни, студентите, които изучават езика на Пушкин, ще получат нови знания, докато се занимават с любимите си дейности. Те ще общуват на руски език в мастър-класове по театър, танц, авторска песен, поезия, ще се запознаят с нови похвати в журналистиката, ще научат за майсторството на фоторепортажа с мобилно устройство, ще говорят за руско кино и анимация, ще посещават клуба по история и география на Русия. Връзката „Човек – Земя – Космос“ ще разкрие летец-космонавтът Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център с Планетариум в „Камчия“. В специален мастърклас по педагогика ще участват и ръководителите на отбори. Клубовете са водени от професионалисти със световно признание и преподаватели във водещите руски университети. Тази година Фестивалът няма конкурсен характер, а на голямата сцена в „Камчия“ ще видим представянето на отборите, съставени от студенти от различни страни, според техните интереси.

Фестивалът бе открит с прекрасна церемония, с много настроение и енергия, и по традиция – с хляб, сол и с български фолклор.

Специално за събитието в „Камчия“ пристигна изпълнителният директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин. „Духът на студентството не познава граници и националности. Поздравявам всички, които са избрали да изучават руски език като чуждестранен и съм уверен, че това ще им даде силно кариерно развитие“, каза при откриването Владимир Кочин. Той благодари на Фондация „Устойчиво развитие на България“ за дългогодишното надеждно партньорство, а на екипа на Санаторно-оздравителния комплекс – за топлата гостоприемност.

Приветствие от името на Извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров, бе поднесено от Роберт Шестаков – съветник в Посолството и представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация. „За пореден път българската земя, родината на кирилицата, посреща млади и енергични приятели на руската култура и на Русия. Фестивалът ще даде нов импулс за развитие на живия интерес към историята на многонационалния народ на Русия и нейната самобитна култура и ще се превърне в истински празник на приятелството и взаимното разбиране между народите“, се казва в поздравителния адрес.

„Гледайки на вас, разбирам, че руският език е млад, че той има минало, настояще и бъдеще“, коментира при откриването Роберт Шестаков, който благодари на екипа на „Камчия“ за дългогодишната подкрепа както за популяризиране на руския език и култура, така и за отбелязването на паметни дати за двете държави.

Представителят на Россътрудничество за България Павел Журавльов отбеляза, че в съвременния свят руският език придобива нов статут и се налага като език за международно общуване – език за бизнес и за културен обмен, който е сериозно конкурентно предимство.

Приветствие към организаторите и участниците изпрати министърът на туризма Николина Ангелкова. В него се отбелязва, че СОК „Камчия“ е домакин на фестивала за четвърти пореден път, което доказва, че България предлага отлични условия за творческо и научно партньорство, съчетани с пътешествия, почивка и активен отдих. „Използвам повода да поздравя екипа на комплекса за приноса му в устойчивото развитие на организирания детски и младежки туризъм, който се комбинира успешно с научната и преподавателската дейност, с опознаване на природата и културно-историческото наследство на България. Така страната ни става все поразпознаваема, търсена и конкурентна дестинация за фестивален и делови туризъм“, се казва в поздравителния адрес.

„Провеждането на Фестивала се превърна в добра традиция в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ – столицата на приятелството, където младите хора си дават среща с руския език и култура. Ще поддържаме тази традиция, защото това е празник на на новите срещи и познанства, на творческото вдъхновение, на великия руски език. Език, който работи за укрепване на приятелските връзки между младите хора по света“, каза Иван Иванов – зам.-изпълнителен директор на СОК „Камчия“.

Сред специалните гости бе и зам.-кметът на Община Аврен Живка Костадинова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.