Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Почитаме св. Мина - покровител на семейството и сираците

Почитаме св. Мина - покровител на семейството и сирацитеснимка: btvnovinite.bg

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Свети великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век.

Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден изцяло на Бога, отказвайки да приеме идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред чуждото богатство, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот.

Затова е почитат като светец, който помага на хората да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото.

Народните поверия представят Свети Мина като господар на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войн на бял кон.

С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.