Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Гумощник ценят всеки гост и му подаряват своята богата история

В Гумощник ценят всеки гост и му подаряват своята богата история

„Боже, благодаря ти, че ни удостои да видим изгрева на слънцето и днес, позволи ни да видим и залеза на този ден“ – с такава молитва и благодарност за живота е започвал всеки нов ден в малкото село Гумощник в близост до Троян. Районът е известен с многобройните си исторически и природни забележителности, а не малка част от тях се намират в с. Гумощник. Според местните жители църквата тук е истински шедьовър на строителството и ортодоксалната иконопис. Строежът на масивна сграда със зид, дебел близо метър и половина, не е случаен факт и доказва, че предците ни са били будни и много предприемчиви хора. Днес църквата „Свети Николай Летни“ е обявена за паметник с национално значение.

Гумощник

Още едно свидетелство за високия дух и широк кръгозор на местното население е основаното през 1829 г. килийно училище. Запазено в автентичен вид, то е сред най-посещаваните исторически забележителности на Гумощник. Според историческите извори още през XV век селото е имало около 4300 души население. Говори се за троянски и севлиевски колиби наоколо, а на мястото на днешен Гумощник е имало важен административен център със седем кръчми и осем големи манифактурни дюкяна.

Гумощник

През 1927 г. будни балканджии решават да основат читалище в Гумощник. Нарекли го с името на отец Паисий – монахът, който пръв събира в една книжка славната история на българския народ. Читалището и днес развива своя културна и просветна дейност. Библиотечната сбирка наброява повече от 9 хиляди тома. Преди години тук е учредена и галерия на името на Цанко Маринов – местен самоук художник. Той е нарисувал образа на отец Паисий по подобие на една от най-старите икони на Св. Богородица в местната църква – използвал е същите похвати, за да изобрази този светъл образ от нашата история. Маринов е пресъздал върху платната си лицата на жителите, панорамата и сцени от родното си село. В галерията може да се види една от емблематичните му картина, посветена на троянската жена, от която сякаш се излъчва светлина.

Село Гумощник е познато на туристите заради многото си исторически забележителности и красивата природа, но често името му се свързва и с паметника, който напомня за осем местни жители, които загиват при корабокрушението на легендарния „Титаник“ през 1912 г. Тръгнали са заради голямата беднотия в началото на миналия век. Продали са земите си, взели са заеми от банки и са си купили билет за кораба, оставяйки тук жените и дори неродени още деца – разказва Ангелина Георгиева, секретар на местното читалище. И още:

ГумощникИмало е разлепени афиши, на които е пишело „Открийте новия рай на планетата!“ и тези младежи от селото тръгнали след мечтата си за по-богат и добър живот. В музейната сбирка е запазена една статия, озаглавена „Любов по холивудски“. Тя разказва за личната история на две деца, чийто бащи заминават и оставят бременните си жени в селото. Те са момче и момиче, родени в една година и останали без бащите си също по едно и също време. Но съдбата е решила да ги събере. Когато порастват, двамата създават свое семейство и така остават свързани завинаги. Много преди гурбетчиите от „Титаник“ е имало местни жители, които са пътували и са печелели добре в други страни. Но веднага щом обявяват Балканската война през 1912 г., която е конфликт между Османската империя и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, жителите на Гумощник се връщат, за да защитават отечеството. Били са големи родолюбци, готови на всичко за родината. Днес най-големият проблем е свързан с обезлюдяването на селото. Разчитаме най-много на туризма. Това е селото с най-много вили в района. През лятото много деца идват със своите родители и тук кипи живот. Радваме се на всеки, който ни посети и го посрещаме с гостоприемството на истинските балканджии. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.