Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Отец Ивелин Генов: Папа Франциск ще даде знак за християнско единение

Отец Ивелин Генов: Папа Франциск ще даде знак за християнско единение

Градът с най-голямата католическа общност у нас – Раковски, се готви да посрещне Светия отец на своя земя на 6 май. Над 50 хиляди вярващи се надяват да се молят заедно с папа Франциск на градския площад и да отнесат в сърцата си думите, с които ще ги окуражи да останат верни на Христос в тези дни на изпитания.

Младият отец Ивелин Генов от църквата “Пресвето Сърце Исусово” в Раковски казва, че визитата на папата е повод духовниците да припомнят на хората кой всъщност е той.

И ние се възползваме от този момент, за да им обясним, че за католиците той е онзи римски епископ, който бди над своя поверен народ и видим знак на Божието присъствие и любов на Земята. Но има и духовната отговорност да подхранва единството и общението – не в еднообразието, а в различието.

Единство и общение – включително в разделената Христова църква. Именно през тези дни папата даде началото на Седмицата за молитва за християнско единение.

Католическата църква е силно ангажирана в този икуменичен диалог, защото такова е посланието на нашия Господ – да сме едно и кои сме ние, та да вървим разделени – отговаря свещеникът, попитан дали Светият отец ще въвлече в този диалог представителите на другите църкви у нас. – Не знам дали би го направил с конкретни слова, с конкретни документи, но със своето присъствие, макар и за няколко дни в нашия живот, той ще даде знак именно на това желание – да бъдат всички едно, “както Ти, Отче, си в Мен и Аз в Теб, така и те да бъдат в Нас”.

В своя понтификат папа Франциск често отива отвъд теоретичната страна, за да докосне екзистенциалните периферии, както ги нарича той, и нуждите на онеправданите.

Той желае да ни каже, че за разлика от нашата логика, не всичко се върти около икономиката – казва още отец Ивелин Генов. – Да, ние можем да управляваме нашия общ дом Земята, но само ако се придържаме към любовта – не като отвеяно понятие, а като конкретно действие. Затова и папата ни призовава да излезем от своите леговища на комфорт и така да се докоснем до мизерията, до действителността на всеки конкретен човек.

И непрестанно ни дава личен пример – можем да го видим на една трапеза с бездомните хора, да чуем призивите му да бъдем гостоприемни към мигрантите, да усетим съпричастността му към невинните жертви, посещавайки места на памет в различните страни. Не случайно той избира за свое мото заглавието на една енциклика – “Мир на света”, написана от “българския” папа Йоан XXIII, призоваваща ни да четем знаците на времето.

Ние и днес можем да прочетем много знаци, които не ни позволяват да живеем в любов и в мир, дори в нашата страна – продължава свещеникът. – И смятам, че посланието на папата ще докосне именно тези сфери – корупцията, аборта, ухажването на великите сили, произволът в законодателството, емиграцията, различните идеологии – все знаци, които раздират обществото ни.

Визитата на папата ще донесе много радост на 40 деца в града, които ще приемат в сърцето си Христос с помощта на светия отец.Това ще бъде сюблимен момент в техния живот, защото първото причастие е онзи огън, който разпалва в тях любовта, казва по този повод свещеникъти си припомня срещата си с папа Йоан Павел II в Пловдив през 2002 г. – най-големият дар за 14-ия му рожден ден.

Имах чувството, че няколко пъти папата гледаше в мен – спомня си отец Ивелин Генов. – Така че той имаше тази харизма да прониква, да докосва всеки поотделно – не само като маса. Спомням си и думите в края на посланието му към младите: “Дайте своя принос страната на розите да се превръща все повече в земя на гостоприемство и мир”. Мисля си, че папа Франциск също ще отправи този призив към младежите в Раковски – да бъдем гостоприемни, да не се затваряме в себе си и да разпространяваме мира, който сме получили от Христос на всеки срещнат. И не знам какво по-красиво пожелание може да направи един папа на подрастващите, които самият той нарича “бъдещето на света”. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.