Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Двуезична карта на винените маршрути разкрива очарованието на Мелнишкия регион

Двуезична карта на винените маршрути разкрива очарованието на Мелнишкия регионснимка: bnr.bg

Още от древността виното е важна част от традициите, живота и трапезата на българина. Плодородните почви и умереноконтиненталният климат у нас са изключително благоприятни за отглеждането на различни сортове грозде, сред които каберне, мерло, гъмза, памид… Наред с тях има и специфични, които виреят единствено в определени региони– такива са сортовете „Широка мелнишка лоза“, „Мелник 55“, „Мелник 1300“ и „Руен“, чието местонахождение е Югозападната част на България.

Именно там – в Мелнишкия регион, ни отвежда жаждата за пътешествия, а и за глътка ароматно и запомнящо се вино. С чаша в ръка желанието да узнаем повече както за богатото културно-историческо и природно наследство, така и за характерните традиции във винопроизводството тук, става все по-голямо. Това обаче не е лесна задача, освен ако не попаднете на някой отзивчив местен жител или не откриете удобната двуезична карта „Винени маршрути Мелник“. Езиците, на които е съставена, са български и английски и макар тиражът ѝ да не е голям, информацията в нея се актуализира всяка година, тъй като все повече винопроизводители проявяват интерес да се включат. Върху картата са обозначени всички изби, както и лозята, които имат своя марка, но нямат своя изба. Разпространява се безплатно по време на специализирани винени събития, както и в туристическите центрове в София и Банско. Какво още включва картата, научаваме от нейния създател Милица Зикатанова:

Картата показва и основни културни, природни и исторически забележителности в района, заключен между градовете Сандански, Петрич и Мелник. Много интересни за нашия регион са религиозните паметници. Посещават ни много хора, които се интересуват от Роженския манастир, храм-паметника „Св. Петка Българска” в местността Рупите, църквата „Св. Георги“ в село Златолист и легендата за Преподобна Стойна, която е живяла там. Като природна забележителност сме отбелязали парк „Пирин“, водопадът „Скока“ до мистериозното село Любовище и др. От историческите забележителности най-интересен е археологическият обект Хераклея Синтика – древен град в близост до Петрич, чиято история трябва да се знае. Освен него имаме археологически и исторически музеи в Сандански и много други хубави места в региона. С две думи – това е една прекрасна дестинация както за уикенда, така и за по-дълги екскурзии.

Сред обектите, станали част от винените маршрути, са Музеят на виното в Мелник и Кордопуловатакъща в града, построена през 1754 г. от един от най-големите местни родове – производители и търговци на вино. Изглежда качеството му е било изключително, тъй като те успешно продавали своя еликсир във Виена, Будапеща, Венеция и Париж.

Според Милица регионът е посещаван от туристи от цял свят. Най-голям е броят на българите и румънците, които се отбиват на път към южната ни съседка Гърция. Това, което най-често ги кара да останат или да се завърнат отново, е изумителната природа, но също така и множеството минерални извори, с които изобилстват тези места. Само около Сандански броят им е над 80.

Ако разказаното дотук ви е заинтригувало, а животът на бързи обороти вече ви е изтощил, време е да си подарите пътуване до един от уютните краища на България – Югозапада. Какъв по-добър период за подобна екскурзия от предстоящия празник на виното и любовта – 14 февруари! Със сигурност най-малкото градче в България – Мелник, ще ви посрещне и омагьоса по неповторим начин, а в дните от 14 до 17 февруари винарските изби в района отварят вратите си за посетители. Предвидили са демонстрации на традиционно зарязване на лозята, турове и дегустации, пазар на местни производители и богата фолклорна програма. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.