Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Археолозите отново представят съкровища от всички български региони

Археолозите отново представят съкровища от всички български региони

12-ата национална археологическа изложба “Българска археология 2018” бе открита в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Съорганизатори са още 19 музея в страната. Експозицията дава възможност да бъдат представени редица открития, които не са били „в светлината на прожекторите”, а всички представляват интерес, защото говорят за древни култури. Представени са 250 експоната от 23 обекта и постери за общо 50 проучвания от ранната праистория до Средновековието.

Сред най-интересните обекти е римският град-колония Улпия Ескус. Той е бил построен при устието на р. Искър в Дунав, днес при село Гиген, Плевенска област. Градът е имал важно място сред римските владения на Балканите. Преди основаването му на това място е бил разположен най-ранният лагер на римски легион на Долен Дунав (V Македонски).

Българска археология 2018

Сред находките през 2018 година е мраморна глава на император, вероятно Аврелиан (270 – 275). Той стабилизира Римската империя като победоносно се справя с опитите на различни племена да нахлуят в Империята. Този император организира Долнодунавската войска и граница след изоставянето на провинция Дакия (в днешна Румъния) през III век.

Българска археология 2018

През периода на Първата готска война (50-60-те години на III век) Ескус е опустошен и опожарен. Тогава Пети Македонски легион се връща в Ескус и това се случва при император Аврелиан. Така ръководителят на проучванията доцент д-р Гергана Кабакчиева обоснова хипотезата за „императорската” глава. Аврелиан контролира изграждането на лагерите и кастелите по Долен Дунав и посещава Ескус. Стиловите особености на скулптурното произведение също насочват към този извод. Главата от статуя е намерена само на няколко метра от залата за приеми на голямата резиденция, която е най-представителната сграда в Ескус от III в. сл. Хр. Не по-малко интересни са откритите архитектурни и строителни детайли от мрамор, свързани с ремонт на резиденцията в Улпия Ескус. Повод за него е посещение на император Константин Велики (306 – 337) в Ескус за откриването на мост през Дунава през м. юли 328 г. сл. Хр. Императорът-християнин наредил изграждането на моста, защото е смятал, че с „варварските” народи на север не трябва да се воюва, а да се търгува.

Емблематична за праисторията по нашите земи е селищната могила „Големият остров” при Дуранкулак, Североизточна България. Сред любопитните открития за живота през най-стари времена са пособията за татуиране – костна игла и хромелен камък за стриване на пигмент. Те са от епохата на ранния енеолит, т.е. около 4500 години пр. Хр. и са може би най-старите свидетелства за изкуството на татуировките. За сравнение, най-древните мумии с татуирана кожа са открити в Египет и са датирани след 3351 пр. Хр.

Българска археология 2018

Изненадващи със своята красота и съвършенство са орнаментираните керамични съдове от Козарева могила, Югоизточна България. Особено като се има предвид периода на създаването им – края на V хилядолетие пр. Хр.

Българска археология 2018

С висока артистична стойност са накитите, открити в късноантичната и средновековна крепост Букелон при с. Маточина, недалеч от днешната граница с Турция. Изящният сребърен наушник с позлата е от XIII-XIVв.

Българска археология 2018

На изложбата за първи път е показана и една особено ценна стъклена чаша diatretum (съд, който се състои от вътрешна стъкленица и външна мрежа декорации – б.а.), която е открита още през 1960 г. край Ямбол. Този шедьовър не е предназначен за ежедневието, а за вечния живот, това е гробна находка от римската епоха, началото на IV век сл. Хр. Едва през последните години е реставрирана в Германия по проект на НАИМ. Според една от хипотезите, тя е създадена в Близкия изток – Египет или Сирия. Според археолога Марио Иванов, показателно за нивото на майсторите е техниката – „ажурна мрежа от цветно стъкло”, която е правена с допълнително изрязване между стената на съда и орнамента, един много деликатен процес.

Българска археология 2018

Повод за организирането на изложбата бе Празникът на археолога – 14 февруари.

За нас, посветилите се на археологическата наука, това е възможност да се почувстваме едно цяло, да видим и уважим резултатите от труда на своите колеги и да си припомним, че изследването на нашето минало не е елементарна надпревара, а сложен процес, – сподели новият директор на НАИМ, доц. д-р Христо Попов. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.