Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Красотата на старинните мотиви и модерното им приложение в творбите на Лорета Велкова

Красотата на старинните мотиви и модерното им приложение в творбите на Лорета Велкова

С невероятен усет, присъщ на големите творци, Лорета Велкова пресъздава традиционните чипровски мотиви по нов начин, съчетавайки ги с модерното изкуство, а ръчно изтъканите пътеки, стенни пана, възглавници, картини и други предмети не само греят в типичните за чипровските килими цветове, но и стоплят с любовта, втъкана в тях.

Родена съм в Чипровци и съм израснала покрай стана на майка ми. Наблюдавала съм я как тъче килими и всичко се е запечатвало в съзнанието ми – спомня си Лорета Велкова. – На доста по-късен етап реших и аз да изработвам нещо, което е свързано с чипровския килим, защото той носи послания. Килимът е вълшебство, приказка, която много хора не могат да разчетат. Това не е обикновена постелка за земята, това е богатство, има мистика. Тя идва от мотивите и символите, които се втъкават в него.

Чипровци

Един от най-използваните символи е „канатица”. Той е много древен и представлява стилизирана пеперуда. Тя предпазва от зли сили, носи късмет и благоденствие. В миналото, когато мъжете са заминавали на гурбет, жените изтъкавали специални килимчета с канатица, за да ги закрилят и да се върнат здрави и с голяма печалба. Сега по-трудно може човек да вземе килим със себе си, така че се изработват малки пана с канатици – когато тръгнат хората в чужбина, да ги закрилят и да ги пазят – обяснява Лорета Велкова.

Чипровци

Друг символ са птиците – на душевна чистота, свобода, добри вести.

Чипровци

Символът, който обозначава Слънцето, като носител на хармония, сила, енергия, се нарича „кола”.

Чипровци

В килимите често се използва и „маказ”. Той представлява два триъгълника, обърнати с върховете един към друг. Това е женското и мъжкото начало. Когато маказът има допълнителни триъгълници от горната и от долната страна, олицетворява разрастването на рода.

Чипровци

За „каракачката” се смята, че е символ на богинята на плодородието. Много са символите, посланията са позабравени с годините, но основните се знаят и се предават.

Чипровци

Технологията, по която Лорета Велкова работи повече от 20 години, е старинна – на вертикален стан и с използване на естествени материали.

Чипровци

Изкуството винаги много ми е харесвало. Като взимам традиционните български мотиви и ги пресъздавам по модерен начин, така че да намерят място във всяко едно съвременно жилище, аз изразявам себе си. За създаването на една творба е нужно човек да има ясна мисъл какво иска да направи. Необходимо е да владее тъкаческата техника до съвършенство, да може да рисува също е важно, защото художественото тъкане е рисуване с конци и прежди. Човек трябва да пресъздава това, което в момента иска да изрази, по начин, по който той го вижда – убедена е Лорета Велкова.

Чипровци

Великолепните произведения на майсторката могат да се видят на фестивала на Чипровския килим, който ще се проведе на 27 и 28 април. През тези два дни гостите на Чипровци могат да научат всичко за килимарството, както и да опитат сами да създадат нещо за спомен. А ето какво послание предава на хората чрез произведенията си Лорета Велкова, която във всяка творба влага не само въображение, но и частица от своята душа:

Трябва да запазим традицията, да я съхраним, да я предадем на идните поколения. Да вземем основата от традицията, а всеки да я покаже по различен начин, така че тя да намери достъп до по-младите поколения, да стигне до съвременния дом, да се запази и предаде на бъдните поколения. Защото ние не трябва да изгубваме нашата идентичност, а да запазим българското, за да можем да пребъдем като народ и държава. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.