Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Замърсеният въздух убива около 10 хил. души у нас на година

Замърсеният въздух убива около 10 хил. души у нас на година

През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) оповести 10-те най-големи риска за здравето. Зад тях стои сериозна научна обосновка и изследвания на смъртността, заболеваемостта и и дните, прекарани в нетрудоспособност.

Всяка година около 10 00 души в България умират в резултат на влиянието на замърсения въздух. Другите са класически незаразни хронични заболявания като рак, белодробни респираторни заболявания и такива на на сърдечно-съдовата система. ХИВ също попада в топ 10.

Това заяви доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Една голяма група са незаразните хронични заболявания, като в тях България е една от страните, засегнати най-много в европейския регион на СЗО, защото тук са най-ниските нива на физическа активност, на неупотреба на тютюневи и алкохолни изделия, на превенция на тези заболявания, както и на тоталната липса на здравно образование в училищата. Друг огромен проблем е грипната епидемия. Под 5% от населението се ваксинират срещу грип. А грипът отнема и животи".

Случаите на морбили у нас зачестяват, въпреки че не е епидемично ниво, то все пак е тревожно високо, уточни гостът.

Универсално здравно покритие в сърцето на философията на СЗО означава всички хора да получат достъп до здравни услуги, без това да затрудни икономическия им живот, твърди доц. д-р Околийски. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники