Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Едно наум: Монумент "България над всичко" да замени Паметника на съветската армия

Едно наум: Монумент "България над всичко" да замени Паметника на съветската армия

"Ако бях кмет на Столична община, бих направил незабавно това действие в три стъпки - превръщането на Паметника на съветската армия в Монумент "България над всичко". Мястото е изключително подходящо, да напомня на нашите политици този основен принцип на държавността, както и ще повдига духа на всички ни", написа в Фейсбук председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.

Гербът на Репубика България ще е двустранен, за да се вижда и от Университета, и от парка. Вътре в него ще има камбана, която ще бие на всеки кръгъл час в светлата половина на денонощието като възрожденските часовникови кули. Фигуралната композиция със съветския войник ще бъде преместена на малък постамент между парк-хотел "Москва" и руското посолство, където ще стои добре в средата и ще бъде осветена от слънцето в лице вместо в гръб, както е сега.

При добра организация и подготовка монтажът може да бъде направен в рамките на един ден.
Колко ще струва на общинския бюджет и данъкоплатците тази инициатива? Нула лева! Вярвам, че това може да бъде направено с дарения от граждани и фирми и безплатен организационен труд на доброволци. Убеден съм и че много общински съветници ще се включат в дарителската кампания с лични средства.

Вечният въпрос - това ли сега е най-важното? Най-важното е здравето, но за да го има, хората трябва да се чувстват свободни и горди със себе си и страната си. Много е важно да се постави символично начало на ново Българско Възраждане.
Споделяйте, за да се знае!"

"Дневник" припомня, че има решение на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 г. и допълнително решение от 18 март 1993 г. за демонтиране на Паметника на съветската армия в Княжеската градина.

През юли 2011 г. Столичният общински съвет отново подхваща темата по предложение на съветници от СДС и ДСБ. В залата се оказва, че няма кворум - отсъстват членове на групите на ГЕРБ и БСП и въпросът отпада от дневния ред.

Министерството на отбраната е дало заключение на 15 юли 2015 г., че въпросният паметник няма статут на военен мемориал според Закона за военните паметници. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники