Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

София е домакин на първия Световен общобългарски събор

София е домакин на първия Световен общобългарски събор

Българите, избрали да търсят своето щастие и реализация извън пределите на родината, са близо 2 милиона души. Точни данни за техния брой липсват, тъй като не всички търсят контакт с посолствата и консулствата ни по света. Числото е непостоянно, тъй като немалко от тях поемат и по обратния път към дома. Данните, макар и неофициални, все пак позволяват да отчетем емиграцията като тенденция, чийто последици са все по-видими в икономически, демографски, а и политически план. В този смисъл политиките на държавата, свързани с опазването и подхранването на българския дух и самосъзнание сред българските общности по света, стават все по-важни и привличат общественото внимание. Постепенно завръщането на българските семейства от чужбина се превръща в кауза и за различни частни инициативи. Доказателство за това е Световният общобългарски събор, чийто домакин е българската столица. Под мотото „Хубава си татковино - с България навеки!“ и в рамките на три дни от 13-ти до 15 септември, пространството пред Националния дворец на културата ще се преобрази в малък фестивален град, който ще накара българи от всички краища на света, да се почувстват отново у дома, сякаш никога не са напускали родината.

Идеята се зароди от факта, че от години много българи се събират в Ибиса. Пеят, веселят се, срещат се и правят нови запознанства. И се замислихме, защо трябва да ходят там, а не дойдат в България – обяснява Христо Станков, председателна Българския арт- и фолклорен център "Нестия", организатор на форума.

На събора, освен концертите и хората, ще има стоки от български производители, фермерски пазар, бирфест, алея на народните занаяти. Това са все неща, с които България може да се гордее и искаме да ги покажем. Концертите ще са през целия ден. Сутрешните ще бъдат посветени на талантливи българчета от страната и чужбина. Вечер публиката ще се наслади на изпълненията на звезди на българския фолклор, а в неделя и на тези от поп музиката. Изложението, посветено на българските производители, включва такива от млечната, месната и винената индустрия. В парка около Националния дворец на културата ще има алея на народните занаяти, а също и занимания по различни видове спорт – бойни изкуства, спортни танци, художествена гимнастика, футбол, волейбол, баскетбол, конен спорт. В събота вечер ще ни гостува Фестивалът на огъня и нестинарството, като ще станем свидетели на най-дългото общобългарско нестинарско хоро, а на другия ден ще бъде и най-дългото общобългарско хоро.

В рамките на фестивала ще се проведе и конференция „За българите“, чиято цел е да покаже част от българските постижения в науката и изкуствата. Темата за произхода на българите също е включена в програмата на конференцията. Наш партньор и помощник за организацията ѝ е Българската академия на науките и изкуствата – уточнява Христо Станков.

Макар това да е пилотното издание на фестивала и датите да не са особено удобни за сънародниците ни по света, заради края на отпуските, организаторите от арт-център „Нестия“ очакват в програмата да се включат участници от Ниш, Димитровград, Пирот, Зайчар в Сърбия, както и от Солун в Гърция. Провеждането му е подкрепено от Българския културен център и община Босилеград в Западните покрайнини, както и от наши сънародници, живеещи в молдовските общини Тараклия и Кишинев. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.