Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Испанецът Карлос Валенсуела: „България е много привлекателна страна за чуждестранните инвеститори“

Испанецът Карлос Валенсуела: „България е много привлекателна страна за чуждестранните инвеститори“

Все повече чужденци идват да живеят и работят в България, част от тях пристигат с идеи за свой бизнес в страната ни. Но чужденците не винаги успяват да си проправят път през редицата трудности, свързани с езика и сложната българска бюрокрация.

Карлос Валенсуела е адвокат и испански икономист, който работи тук. Създава компания, която предоставя правни и икономически услуги на чуждестранни фирми, които се интересуват от българския пазар.

СнимкаЖивея в България от 5 години, обяснява г-н Валенсуела. По причини, свързани с дейността ми, живея половината от седмицата в Пловдив, а другата половина - в София. Така мога да се насладя на най-доброто от двата най-големи града в България. Напускането на Испания и заселването ми в тук беше чист шанс, тъй като никога не бях обмислял да живея извън родината си. България има редица предимства пред останалите европейски страни, когато става въпрос за откриване на нов бизнес.

На първо място, това е корпоративният данък, който в България е само 10%, докато в Испания е от порядъка на 30 на сто, сравнява Карлос Валенсуела и продължава: – В допълнение, България е една от страните с най-висок процент на студенти по икономика в ЕС, а заплатите тук са все още много по-ниски в сравнение с европейските стандарти. Всички тези фактори правят България много привлекателна страна за чуждестранните инвеститори.

Въпреки тези предимства за чужденците може да се окаже трудно да преместят бизнеса си или да отворят нова фирма в България.

Когато откривате фирма, имате нужда от преводач, адвокат, нотариус, икономист и т. н. Това, което правим ние, е да съберем всички тези професионалисти на едно място, така че чуждестранният предприемач да не трябва да контактува с десетки различни хора, обяснява Карлос своята бизнес ниша:. Ако трябва да обобщя в едно изречение, ние помагаме да се откриват и развиват нови бизнес инициативи в България.

Карлос особено цени българската кухня:

Истината е, че всичко ми харесва. Обичам кюфтетата, кебапчетата и пържените картофи със сирене, но любимото ми ястие, без съмнение, е шкембе чорбата. Това е нещо много различно от всичко, което имаме в Испания и още в началото привлече вниманието ми, защото телешка супа от шкембе не звучи апетитно, но в крайна сметка, за мен това е най-вкусното нещо за ядене в България.

В допълнение към храната друг важен момент при адаптацията в нова държава е езикът и в това испанският адвокат се справя великолепно. Аз мога да говоря български, но той е много труден, казва Карлос на български и продължава на родния си език:

След 5 години, живеейки постоянно в България, водейки бизнес срещи на български и работейки с български документи, мога да кажа, че съм доволен от нивото си. За мен е предизвикателство, когато говоря български с българите, както в големите градове, така и в малките населени места. Българите обичат чужденците, които са в състояние да изразят на български и винаги се стремят като говорят с теб да произнасят думите ясно и отчетливо, за да можете по-лесно да ги разберете. 90% от приятелите ми са българи, защото са много дружески настроени и е лесно да се говори с тях. Щом срещнете българи и се сприятелите с тях, те вече са ваши приятели за цял живот. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.