Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Злата Мъгленска – закрилницата на българите зад граница

Сред плеядата от български светци, които закрилят родината ни се нарежда и света великомъченица Злата Мъгленска – покровителката на българския род зад граница.

Според житието й, тя живяла през ХVІІІ век, в бедно българско семейство, в село Слатино, Мъгленска епархия, по време на Османското владичество. Описват я като изключително красива и благочестива девойка с чисто сърце и смирена душа.

Хубостта й не останала незабелязана сред поробителите и веднъж, докато събирала дърва в гората млад турчин я отвлякъл, за да я склони да му стане жена. Девойката всячески се съпротивлявала и когато той се опитал да я принуди да се откаже от християнската вяра, тя твърдо отказала да приеме:

- Аз вярвам и се покланям само на Господ Иисус. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета. Освен това аз съм дала обет за девство, на който също така няма да изменя за нищо на света!

Тогава турците решили да я принудят, чрез близките й, като заплашили, че ще ги подложат на най-жестоки мъчения. Уплашени, родителите и сестрите й започнали да уговарят Злата да се подчини и макар и привидно – да приеме турската вяра:

– Мила наше дъще – молели родителите й,– пожали нас и сестрите си. Ние всички ще загинем, ако не приемеш предложението на турците. Бог е милостив. Той ще ти прости тоя грях, извършен при насилие.

За миг любовта към родителите и към сестрите й изпълнила душата й с колебания. Но любовта към вярата била по-силна:

– Ако дори и вие, мои родители и мои сестри, ме насилвате да се откажа от Господ Иисус Христос, знайте - вие не сте ми вече родители, не сте ми сестри! Мой баща остава само Господ Иисус, моя майка - пречистата Негова Майка, а мои братя и сестри - мъчениците и мъченичките!

След като разбрали, че не могат да я склонят, турците я подложили на зверски мъчения. Подпомогната в страданията от силата на вярата в Иисус Христос, тя понесла стоически мъченията. На 18 октомври 1795 година Злата Мъгленска предала душата си на Бога.

В наши дни, паметта на светицата се почита както от Българската православна църква, така и от гръцката, тъй като родното й място се намира на територията на днешна Гърция, където е известна като Агия Хриси. Иконите с нейния образ се срещат в почти всички български църкви, а в храма„Св. Петка“ в гръцкото село Бориславци (Периклия), изписан през 1862 г., до неотдавна съществувала фреска с образа на българската мъченица със запазен надпис на български език „Света Злата Мегленская“. Той обаче вече е заличен и заменен с текст на гръцки език. На всички изображения, св. Злата Мъгленска носи българска носия.

От 2009 г. насам, по идея на българския историк проф. Пламен Павлов, света Злата Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е учредено и годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ „Българка на годината“, което се присъжда на наши сънароднички допринесли за опазването и развитието на българското национално съзнание и културна идентичност на българските общности по света.

Имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.