Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проектът „България 2030“ – между желан и оспорван

Проектът „България 2030“ – между желан и оспорван

В рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) представители на правителството, работодателите и синдикатите обсъдиха проект на Министерството на финансите за Национална програма за развитие на България до 2030 година. Документът е смятан за изключително важен, тъй като на практика трябва да определи насоките в политиките на развитие във всички сектори на държавното управление. Наречен „България 2030“, той формулира стратегически цели, сред които технологична трансформация, демографски подем, намаляване на неравенствата, ограничаване на преждевременното напускане на образованието от сегашните 12,7 до 7,0 на сто, намаляване на населението в риск от бедност или социално изключване от 32,8 на 25 на сто.

Като цяло, бизнес организациите в НСТС определиха насоките за развитие като правилни, но направиха и редица предложения. От Българската стопанската камара коментираха, че по отношение ръста на Брутния вътрешен продукт, преодоляването на регионалните дисбаланси и на неравенството в доходите, освен амбициозни, целите трябва да са и реалистични. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заявиха „пълна подкрепа“ и „висока оценка“ за усилията на правителството за изработването на стратегически документ за предстоящия 10-годишен период. Конфедерацията обаче иска програмата да бъде „детайлизирана“, за да отговаря на „динамиките на обществените отношения“. Тя ще участва в последващите обсъжданията на всички нива, но ще се въздържа от оценки дали подкрепя или не конкретни политики, защото на този етап точните цели в отделните икономически направления не могат да бъдат предвиждани. Подкрепа за правителствения проект изразиха и от Асоциацията на индустриалния капитал, но с уговорка, че той съдържа някои трудно постижими цели, а същевременно някои приоритети са занижени.

Според Конфедерацията на независимите синдикати в България, програмата трябва да се доработи по начин, който да определя развитието на страната независимо от това, кой ще я управлява. Другият голям синдикат – Конфедерацията на труда "Подкрепа" пък заяви, че липсват мерки за борба със сивата икономика и други важни индикатори като условията на труд и заплащането.

Залаганите към момента цели за развитие са само първа стъпка към изработването на окончателна визия, която да „послужи не само за мечти, но и за реални стъпки напред", коментираха от Министерството на финансите. Подобно на някои от партньорите в НСТС, правителството също разглежда обсъждания проект „България 2030“ като „жив документ“, който през следващите години вероятно ще търпи промени. Преди да бъде окончателно приета, до края на 2020 година, стратегията отново ще бъде подложена на дебат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники