Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи

Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи

Първия си макет Цветанка Георгиева прави едва 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните ѝ къщи ще надхвърли 300!

Идеята да се занимавам професионално с макети на къщи се роди преди 10-тина години, когато се завърнах окончателно в България – спомня си тя. – Целият ми живот е свързан с изкуство, при цял род занаятчии няма как да е иначе. В Германия рисувах картини, в Турция също, но накрая ми омръзна животът навън. Първата къща, която направих, подарих на детската градина, където учеше дъщеря ми. Много я харесаха и оттам нещата тръгнаха в професионална посока. Минала съм през доста професии, обаче в един момент си казах: чакай, имаш занаят в ръцете, прави това, което обичаш и което можеш, то ти е дадено! И в един момент спрях да бягам от това, което ми е начертано.

Отначало Цветанка използва най-вече природни материали – картон, дърво, камък, но после минава на по-професионален вариант – комбинация със строителни материали, в зависимост от ефекта, който се търси. От най-малките къщички с големина 17х20 см до най-големите, надвишаващи метър, всички те грабват с очарованието си и пленяват с точността и детайлността на изработката:

Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи

Архитектурните макети се правят в мащаб, за да е 1:1 с оригинала, и точно от там идват и размерите, защото колкото е по-голямо, толкова по-детайлно се получава – обяснява Цветанка Георгиева. – Някои искат някоя стара къща на баба им и дядо им, която вече я няма, но описват какво представлява, правя скици, показвам и ако е това, което искат, им я правя. Друг път ми пращат снимки на тяхна къща и я изработвам по снимка. Но когато творя нещо авторско, лично, се водя само от това да ме грабне. Отварям Интернет или снимки, които съм правила, когато сме обикаляли България, и която предизвика по-силна емоция – нея се опитвам да пресъздам, някой път е същата, някой път с авторска добавка. Зависи много от емоцията.

Изработването на един макет отнема от 2-3 дни до цял месец. „Повечето къщи са предназначени за украса на градината или са във вид на пана, затова са затворени, но има и такива, които са с подвижен покрив и дори подвижни етажи, а вътре са обзаведени с интериор в старовремски стил”, – допълва Цветанка Георгиева.

Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи

Претворявала е в макети архитектурни и други забележителности, по-съвременни луксозни къщи с басейни и, разбира се, възрожденски къщи. Най-нестандартният модел е на Часовниковата кула в Трявна – с осветление, с моста и реката под нея, с размери 150х80 см. А този, който още не направила, е Замъкът на ветровете в Равадиново.

Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи

Откъде черпи вдъхновение за своите разнообразни и неповторими макети с дворчета, дървета, цветя, тъкани черги и предмети от бита?

Най-вече от музиката – усмихва се майсторката. – Просто намирам музика, която вибрира на една честота с настроението, с емоцията ми в момента, пускам си я, вглъбявам се в нея и работя. Една изработка, без да вложиш всичко от себе си, просто си остава гол предмет, без излъчване. Трябва да вложиш максимума. Това е един вид да пресъздадеш енергията в материален вид. Аз поне така си го обяснявам. Защото доста често изобщо не мисля какво правя, самата емоция ме води. В България нещата не стават лесно, трябва да вложиш доста от себе си, за да потръгнат нанякъде. Но пък ако всичко е лесно, не е интересно! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники