Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ВСУ "Черноризец Храбър" подписа меморандум за взаиморазбирателство с Казанския федерален университет

ВСУ "Черноризец Храбър" подписа меморандум за взаиморазбирателство с Казанския федерален университет

Президентът на Варненския свободен университет доц. д-р Красимир Недялков и ректорът на Казанския федерален университет Илшат Гафуров подписаха меморандум за взаиморазбирателство. Меморандумът поставя начало на развитието на международното сътрудничество и укрепване на връзките в областта на образованието и науката между двата университета.Той дава възможност на учените от Варненския свободен университет да провеждат изследвания в лабораториите на КФУ - едни от водещите в света и да правят съвместни научни публикации с най-добрите руски учени в издания на "Scopus".

Казанският федерален университет е вторият исторически университет в Русия, основан през 1804 г. като Казански императорски университет. От 2010 г. той е едно от 10-те висши училища с федерален статут и един от 15-те руски университета, избрани да участват в проект за академични постижения, координиран от правителството на Руската федерация, който цели да повиши конкурентоспособността на водещите руски университети сред най-добрите световни изследователски и образователни центрове. КФУ е лидер в областта на хуманитарните науки.

"Впечатлен съм от видяното в Казанския федерален университет, от неговата богата история. Варненският свободен университет е млад университет с амбициозен колектив. Преподавателите на двата университета трябва да установят контакти, да набележат областите на сътрудничество и да създадат общи теми, по които да работят", коментира президентът на ВСУ "Черноризец Храбър" доц. Красимир Недялков.

За Казанския федерален университет на срещата разказа Линар Латипов - зам.-ректор по международните отношения на КФУ, който подчерта дълбоките исторически връзки между Волжка България (на територията на Татарстан) и съвременна България. Представени бяха подразделенията на Института за управление, икономика и финанси, на Юридическия факултет и на Института по филология и междукултурни комуникации на Казанския университет.

Варненският свободен университет бе представен от проф. Галина Шамонина - главен секретар на Варненския свободен университет. Тя подчерта, че ВСУ "Черноризец Храбър" е първият, най-голям частен университет в България и утвърден академичен център.

Предстои двата университета да си партнират в областта на информационните технологии, психологията, икономика и управление, и магистърските програми в областта на правото. КФУ има интерес към възможността студентите му да получават двойни дипломи.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники