Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е на фокус в глобалната борба за защита правата на хората с увреждания

България е на фокус в глобалната борба за защита правата на хората с увреждания

След посещения в социални домове, където се отглеждат деца с различна степен на увреждания в България, Ерик Розентал, изп.директор на правозащитната организация Международни права за инвалидите, стига до извода, че тези домове са нещо като място, където се „складират ненужни хора“ в България. По думите му, животът на тези деца за обществото ни не струва нищо, а това говори не само за лоша социална политика, лоша грижа и здравеопазване, но то е нарушение на основните човешки права. Има Конвенция за правата на хората с увреждания – казва Ерик Розентал,– тя защитава правото на абсолютно всички да живеят в общността и да се радват на възможността да имат избор, както всички останали хора.

Моето тълкуване на разпоредбите на тази конвенция е, че интегрирането на детето в общността е правото му да живее в семейство. В ООН вече беше заявено, че малките домове, домовете от семеен тип, всички тези услуги, които са под формата на институции - те по никакъв начин не заместват семейството, защото него нищо не може да го замени. Повечето от децата, настанени там си имат семейства и на практика, ако подпомогнем семействата им, можем да сведем до нула броя на новите настанявания в социални домове. Доказано е, че за всички деца с увреждания, без значение от тяхното състояние, може да бъде намерено приемно семейство, ако родителите не са в състояние да полагат грижи. Това е изискване в международен план и наша цел е да повлияем на ЕС и на другите донори, за да престанат да отпускат средства за строителство или ремонт на малки, големи и всякакви институции за настаняване на деца.

В тази връзка страната ни е на фокус в съдебна процедура срещу ЕК, каквато за първи път предизвикват три правозащитни организации на хората с увреждания в Европа. Трите организации-жалбоподатели са Европейката мрежа за независим живот (ЕМНЖ), фондация „Валидити“ и Центърът за независим живот (ЦНЖ). Техният иск беше внесен в Съда на ЕС в Люксембург и с него се оспорва решение на ЕК да не спре финансиране за България. Безвъзмездното европейско финансиране на услугите за възрастни хора и хора с увреждания у нас възлиза на 18 млн. евро, които ще бъдат използвани за изграждане, обзавеждане и оборудване на 6 дневни центъра и 68 групови домове за възрастни, хора с увреждания и с психични проблеми. Средствата ще бъдат насочени към 29 общини, в които ще бъдат разкрити до девет нови обекта за над 1000 човека.

Въпреки заявения ангажимент на България да провежда политика на деинституционализация, европейските средства ще бъдат насочени и за създаване на малки специализирани домове за настаняване на деца с увреждания. Според неправителствените организации по този начин няма как да бъдат решени сериозните проблеми, предизвикващи дискриминация, социално изключване и сегрегация на тези хора.След като получиха отказ от ЕК да прекрати този род инвестиции, на жалбоподателите не остава друга възможност, освен да се обърнат към Съда на ЕС.Образите на деца в домовете, които виждаме, трябва да събудят справедливия ни гняв – казва Стивън Алън, изпълнителен директор на „Валидити“:

Виждайки снимките от тези социални домове, това унижава чувството ни за достойнство. Въпросите обаче не са само морални, но и юридически. Факт е, че публични средства на ЕС и днес се отпускат за сегрегиране на хора с уреждания. Конкретно в България за сегрегиране на децата с уреждания. Моделът на малките групови домове, с който страната се хвали като с модел за деинтитуционализация, на практика е финансиран с парите на европейските данъкоплатци. Съгласно международното право, ЕС е задължен да не финансира сегрегацията. От много години нашата организация установява примери за подобни нарушения от страна на ЕС, а именно, че продължават да се финансират социалните домове не само за деца с увреждания, но и за възрастни в Централна и Източна Европа. ЕК непрекъснато получава жалби и е напълно наясно с този проблем. Ние не искаме животът на хиляди хората с увреждания да бъде пропилян, затова настояваме средствата да бъдат насочени към подпомагане на семействата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.