Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И през 2019 г. Виктория и Александър са най-предпочитаните имена за новородените

И през 2019 г. Виктория и Александър са най-предпочитаните имена за новородените

Виктория и Александър остават най-предпочитаните имена за новородени и през 2019 г., показват данни на Националния статистически институт.

За последните 10 години Виктория традиционно оглавява класацията на имената, с които се кръщават най-много бебета, като през 2019 г. името е дадено на 732 новородени. Други 680 новородени са кръстени Мария, а 596 - Никол.

При момчетата името Александър е предпочетено от родителите на 1036 бебета, като в последните 10 години то неизменно е на първата или втората позиция в конкуренция с Георги. През 2019 г. 969 момчета са кръстени Георги, а 811 - Мартин.

От началото на XXI век наред с традиционните имена за България все по-често се избират и имена, които са популярни в цял свят - Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София, посочват от НСИ.

Две от най-често срещаните 10 имена през 2008 г. - Теодора и Гергана, през 2019 г. са изместени от София и Дария, които преди са били съответно на 20-о и 48-о място, а сега са на 5-о и 8-о в Топ 10. При момчетата Николай и Кристиян, които през 2008 г. са били на 6-о и 8-о място, са изместени сред най-предпочитаните имена от Борис и Калоян, съответно на 6-а и 10-а позиция.

Трите най-разпространени женски имена сред всички поколения са Мария, Иванка и Елена, а трите мъжки - Георги, Иван и Димитър.

От миналата година НСИ разпространява и информация за най-разпространените фамилни имена. Класацията на фамилиите се оглавява от Иванови, следвани от Георгиеви и Димитрови. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.