Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е втора в ЕС по дял на жени в науката

България е втора в ЕС по дял на жени в науката

През 2018 г. от почти 15 млн. учени и инженери в ЕС 59% са мъже, а 41 на сто са жени, сочат нови данни, публикувани от статистическата служба Евростат.

Мъжете в частност са повече в производството (79%), докато в сектора на услугите ситуацията е по балансирана – 54 процента мъже срещу 46 жени, предаде БТА.

В четири страни членки на Евросъюза обаче мнозинството от учените и инженерите са жени, като на първо място се нарежда Литва с 57%. Второ място заемат България и Латвия, в които 52 на сто от учените са дами, а трета е Дания с 51%.

На обратния полюс с по-малко от една трета учени и инженери жени са Финландия, където те са 29%, Унгария – 30%, Люксембург – 31% и Германия с 33%.

Статистиката се публикува по повод днешния Международен ден на жените и момичетата в науката.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.