Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теодосий Спасов за музиката на Антарктида

Теодосий Спасов за музиката на Антарктида

Световно известният български кавалджия Теодосий Спасов е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. В момента той е част 28-та българска антарктическа експедиция, заедно с китариста Християн Цвятков.

Вдъхновени от уникалната красота и природа на Ледения континент, двамата музиканти вече създадоха 10 нови композиции, сред които „Танц с пингвини”, „Куцото куче”, "Вълчият залив”, "Да те чакам вечно мога аз”, „Тигрите на Дрейк”, „Жажда за свобода” и „Живеещият в камъните“ – Living in Stones (Livingston е името на острова, където се намира българската база „Свети Климент Охридски“).

На 8 февруари на обновената испанска база „Хуан Карлос I” (единствената друга полярна база на остров Ливингстън освен българската) се състоя и първият по рода си концерт на Антарктида. Публиката от испански и български полярници се наслади на импровизации на испанско фламенко и българско хоро. Теодосий Спасов и Християн Цвятков са първият музикален дует, свирил на Ледения континент и първите музиканти, които създават и записват музика там. Дни по-късно двамата изнесоха и концерт пред публика в антарктически води - на борда на испанския военен научно-изследователски кораб „Есперидес”, плаващ в пролива на Брансфийлд.

Преди отпътуването си за Ледения континент в края на януари, Теодосий Спасов сподели:

„Стана като по чудо. Тайно си мечтаех да отида там и да посвиря на пингвините – може би те харесват повече кавал, отколкото хората. Никой не знае. Може пък и да не харесват. Може пък да се разбягат и да тичат през глава към морето да се спасяват….

Един ден ми се обади проф. Христо Пимпирев (ръководителят на българските експедиции там – бел. ред.) и каза: „Теодосий, каня те на експедиция, можеш ли да дойдеш? Така моята мечта придоби реалност и аз казах „да“ на секундата. Поканих Християн Цвятков – китарист, с когото свирим често.“

Впечатленията, усещанията и идеите на Теодосий и Християн по време на дългото пътуване от България до Антарктида и обратно, а също в Чили, в ледените води на прохода „Дрейк“ и по време на престоя на остров Ливингстън, вече придобиват своето музикално изражение.

Насред пингвини и тюлени, двамата музиканти свирят, а животните не само че не се плашат, но слушат с голямо внимание. Композициите записват с аудио рекордер, който по думите на Теодосий прави толкова добър запис, колкото би станал в Първо студио на БНР.

„Намерението ми е да направим албум, който да включва музика, фотографии и видео. Екип ще заснеме на видео процеса на правенето на музика. Около 30-минутно филмче може би ще се появи след това. За мен фотографията е хоби и ще снимам нещата, които ми правят впечатление там.“

През май 1996 г. Теодосий Спасов участва в 50-дневна експедиция в Хималаите и записа „най-височинния“ концерт в света на платото Калапатар (5350 м надморска височина), точно срещу Еверест. Този концерт влезе в Книгата на рекордите „Гинес“ и беше издаден като албум в България.

„Тези пътувания са пътувания към самите нас – споделя музикантът, правейки паралел между Хималаите и Антарктида. – По време на дългите часове на преходи оставаш с мислите си. Следвайки колоната на пътуващите по „стъпките на хилядите нозе“, както се наричаше тази пътека от Лукла до Калапатар и до базовия лагер, имаш време да мислиш – не знам от разредения въздух ли, от какво ли. Като опасността беше носталгията да се увеличава с всяка измината крачка. И наистина, след концерта първата ми мисъл беше да бягам надолу, да се прибирам в България.“

Теодосий Спасов се надява, че в Антарктида няма да чувства толкова силно носталгията, защото ще отсъства от родината само месец. Що се отнася до уникалността на своето творческо начинание, споделя:

„Металика“ са свирили, но без апаратура, а на слушалки, за да не смущават живеещите там. Всъщност сега за първи път се пише музика там. Вангелис има албум „Antarctica“ (от 1983 г.), но не е записван там, а е посветен на Антарктида.

Ние ще свирим нещата, които ни идват като идеи по време на пътуването. Това трябва да „втаса“ там като музика“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.