Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът: Българските изследователи в Антарктида утвърждават мястото на България на световната карта на научните достижения

Президентът: Българските изследователи в Антарктида утвърждават мястото на България на световната карта на научните достижения

Дългогодишните усилия на българските изследователи в Антарктида утвърждават авторитетното място на България на световната карта на научните достижения. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи националния флаг на 30-ата Национална антарктическа експедиция.

Българските полярници заминават за Ледения континент на 19 ноември и планират да положат основите на новата българска научна лаборатория там. Екипът от учени в експедицията ще работи по проекти в областта на геологията, биологията и медицината.

„Българските полярници изграждат една малка България на Белия континент с много любов, възрожденски устрем и любознателност към науката и чудесата на природата“, посочи президентът. „Изграждането на новата лаборатория ще бъде важен елемент от нашата научна инфраструктура, която ще ни позволи да водим всеобхватни и авангардни научни изследвания“, заяви държавният глава. По думите му именно научните изследвания в Антарктида са ключът към устойчивото развитие и борбата с климатичните промени.

В обръщението си към българските изследователи президентът посочи, че едва ли има друго място като Антарктида, което учи на солидарност и съвместни усилия. „Убеден съм, че наред със здравословната конкуренция, вие ще продължавате да укрепвате партньорските връзки с нашите съмишленици, с всички държави, които ни помагат в тази важна мисия чрез нови проекти“, подчерта Румен Радев. Той изказа своята благодарност за подкрепата и сътрудничеството на Испания, Португалия, Бразилия и Аржентина, чиито посланици също присъстваха на церемонията.

„Развявайте гордо родния трибагреник над Белия континент!“, призова президентът и пожела на българските полярници да се завърнат здрави и с нови знания.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.