Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Имотите и сметките на руския лагер край Камчия отново ще бъдат запорирани за неплатени данъци

Имотите и сметките на руския лагер край Камчия отново ще бъдат запорирани за неплатени данъци

Заради неплатени данъци и такси в размер на близо 1 млн. лв. всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия", собственост на правителството на Москва, ще бъдат запорирани втори път за по-малко от 8 месеца. До същата мярка вече се стигна веднъж през през декември м.г. Това съобщи за "Дневник" Емануил Манолов, кмет на община Аврен, на чиято територия се намира руската почивна база "Радуга", управлявана от "СОК Камчия".

Според Манолов срокът за частично или пълно погасяване на данък сгради и такса смет на дружеството за тази година е изтекъл на 30 юни. И след тази дата обаче задълженията на "СОК Камчия" са останали неизплатени, което поставя бюджета на малката община Аврен в критично състояние, тъй като постъпленията от данъци и такси на руската компания формират около 90% от приходите на общината.

"Изпратих писмо до кмета на Москва Сергей Собянин, но до този момент нямам отговор, каза Емануил Манолов. Разговорите ми с изпълнителния директор на руското дружество Николай Недялков също останаха без резултат, тъй като от там заявиха, че нямат финансиране и по тази причина не могат да покрият задълженията си".

Освен данък сгради и такса смет в размер на над 924 хил. лв. в момента "СОК Камчия" дължи и вноски за минералната вода, която е ползвало. Други 200 хил. лв. дружеството ще трябва да внесе в бюджета на Аврен в момента, в който въведе в експлоатация след ремонт и хотела си "Черноморски".

По информация на кметството в Аврен проблемите с изплащането на задълженията на "СОК Камчия" са започнали още през юни м.г., когато с голяма лихва са били внесени само половината от тях, а само няколко месеца по-късно - през ноември плащанията били напълно спрени.

"През януари т.г. Общинският съвет в Аврен взе решение за задължението да бъде разсрочено, като според договорената схема се предвиждало изплащане на първа вноска от около 220 хил. лв. в началото на тази година и разсрочване на остатъка за период от 5 месеца.

"След първата вноска плащанията отново спряха и се наложи още тогава да пиша на Собянин, каза кметът на Аврен. Вероятно в резултат на това писмо през май всички задължения на "СОК Камчия" за 2019 г. с изключение на тези за хотел "Черноморски" бяха погасени, а запорите вдигнати. Въпреки това обаче до този момент не е платен нито лев от задължения на компанията за тази година, а хората, които я управляват, спряха да вдигат телефоните си. В този филм сме вече 3 години", каза Манолов. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники