Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Скелети на 8 000 години до неолитното селище в Слатина, София

Скелети на 8 000 години до неолитното селище в Слатина, Софияснимка: bntnews.bg

Изкоп за нов строеж в София даде изключителна възможност на археолозите да научат много за култовите практики на първите земеделци обитавали нашите земи преди 8 хиляди години. Разкопките разкриха 4 скелета и освен редкия шанс да попаднат на останки на хора от това време, учените се сблъскват с непознати и крайно необичайни ритуали на древните.

Заради неолитното селище наблизо, учените зорко следят всеки нов строеж в района на Слатина. Знаят вече много подробности около живота на първите заселници по земите ни. Но още не са се срещали с тях, вероятно погребани наоколо. И този път късметът им проработи с цели 4 погребения. Археолозите са убедени също така, че са хванали важен култов център на прахората.

"Това е мястото, където живите се срещат с душите на предците си", заяви ръководителят на археологическите разкопки чл. кор. проф. Васил Николов.

Останките са на мъж, до него лежи малко дете. И двете тела са положени по гръб с опънати ръце, жената до тях е по корем, с ръка под тялото. Всички са с вързани крака. Изглежда са погребани с различни ритуали, неизвестни до сега. Но пък вече са открехнали и тази врата - към митологичния свят на първите, с техните култове и представи за всемира.

До култовия център се откриват останки и от домовете им. И много от битовите предмети носят ритуална символика. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.