Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Английски, немски и руски са най-популярните езици сред учениците у нас

Английски, немски и руски са най-популярните езици сред учениците у нас

Английският, немският и руският са най-изучаваните езици от учениците в прогимназиите у нас, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат за 2018 г.

Английският език е най-популярният чужд език сред учениците в страната ни, изучаван от 86,1% от тях. Следват немският с 27,7% и руският с 26%. 7,7% от учениците в българските прогимназии изучават френски език, испанският език има дял от 5,5% а италианският – 1,3%.

58% от учениците в прогимназии в България са изучавали през 2018 г. два или повече чужди езици, като делът им намалява под 60% за първи път в сравнение с предходните пет години. Близо 40% от учениците у нас са изучавали само един език, а 2,6% не са учили никакъв език в прогимназията.
Същевременно 82,6% от учениците в началните училища у нас са изучавали един чужд език преди две години, а 2% от тях са учили по два или повече езика. 15,5% от малките ученици в страната ни не са изучавали никакъв език.

На европейско равнище 48% от учениците в прогимназиите са изучавали повече от два езика през 2018 г. Това важи за 98% от учениците в Румъния, 94% от учениците във Финландия, 84% от учениците във фламандската общност на Белгия и 82% от учениците в Люксембург. На противоположния полюс е Гърция, където само 1% от учениците в прогимназиите са учили повече от два чужди езика през 2018 г. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.