Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Посланик Атанас Кръстин посети Република Башкортостан

Посланик Атанас Кръстин посети Република Башкортостан

На 9 и 10 октомври посланик Атанас Кръстин бе на работно посещение в Република Башкортостан, придружен от Пламен Петков, ръководител на Консулството на Република България в Екатеринбург. Те взеха участие в отбелязването на юбилея на Републиката.

По време на посещението българският посланик бе приет от Ръководителя на Републиката Радий Хабиров, от Върховния мюфтия на Русия Талгат Таджудин, както и проведе срещи с Председателя на Държавното събрание – Курултая на Башкортостан Константин Толкачьов и бъдещия Почетен консул на България в Уфа Ярослав Шрьодер, ръководител на Регионалната обществена организация „Приятелство на народите на Башкортостан и България“. Посланик Кръстин проведе среща и с ректора на Башкирския държавен университет Н. Д. Морозкин и студенти.

По време на срещата Ръководителят на Републиката заяви: „Двете страни сме тясно свързани от личността на Иван Сергеевич Аксаков, дал своя принос за освобождението на България през 19 век. Днес отношенията в културната сфера се развиват активно. Имаме всички условия за укрепване на двустранните контакти“.

Двамата обсъдиха възможностите за насърчаване на външнотърговския оборот, който за седемте месеца на 2020 г. се е увеличил 3,5 пъти в сравнение със същия период м.г. – до 11 милиона долара, а също и развитието на сътрудничеството в областта на културата и по-конкретно – контактите и обмена между университетите. Посланик Кръстин отбеляза, че когато ситуацията с коронавируса се успокои, ректори на български висши училища са готови да пристигнат в Уфа с цел задълбочаване на научното сътрудничество между висшите училища на двете страни. Българският посланик изрази също интерес към осъществяване на съвместни проекти в селското стопанство и преработвателната промишленост, и отбеляза добрия климат за инвестиции в Башкортостан, който прави страната особено привлекателна за бизнес.

В рамките на посещението посланик Ат. Кръстин провери готовността за предстоящото откриване на Почетно консулство на България в Уфа и посети центъра на Регионалната обществена организация „Приятелство на народите на Башкортостан и България“, където се срещна с представители на българската общност. Проведе и срещи с Председателя на Държавното събрание на Башкортостан Константин Толкачьов и с бъдещия Почетен консул на България Ярослав Шрьодер. К. Толкачьов специално отбеляза: „България е наш приятел, ние сме дълбоко свързани“, и допълни, че откриването на Почетно консулство на България в Башкортостан е важно събитие, а посещението е дало тласък в укрепването на двустранните контакти.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники