Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Обвиненият за шпионаж Николай Малинов се оказа отново в Москва

Обвиненият за шпионаж Николай Малинов се оказа отново в Москва

Председателят на движение "Русофили" и лидер на политическа партия "Възраждане за отечеството" Николай Малинов вече свободно може да пътува извън страната. Причината за това е, че законовият 18-месечен срок, в който прокуратурата трябва да внесе обвинителен акт в съда, е изтекъл, което автоматично сваля мярката за неотклонение на обвиняемия. От 10 март Малинов е без наложена парична гаранция и без забрана да напуска България, обясни пред "Сега" неговият адвокат Димитър Вълчев.

Към момента лидерът на "Русофили" се намира в Москва, където се срещна със зам.-председателя на Генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Климов. Двамата подписаха пътна карта за взаимодействие в близко бъдеще, която да подготви споразумение за дългосрочно партньорство.

Последното пътуване на Малинов до Русия предизвика скандал, тъй като се случи, след като му беше повдигнато обвинение за шпионаж в полза на Кремъл. В руската столица българинът получи медал лично от президента Владимир Путин.

Самото шпионско дело е доникъде. През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани. Прокуратурата обяви, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от руски фирми и така заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на руски с едно изключение - справка, отнасяща се до оръжейната фирма "Дунарит", която е обект на множество бизнес интереси и задкулисни скандали. Накрая стана ясно, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е забранено да влизат в България в следващите 10 години. / Сега

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники