Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Политици и граждани с инициатива за махане на Паметника на Съветската армия

Политици и граждани с инициатива за махане на Паметника на Съветската армияснимка: dnevnik.bg

Инициативната група за демонтиране на Паметника на Съветската армия ще излезе с отворено писмо до институциите, с което да ги призове да се произнесат за бъдещето на монумента. Намерението беше обявено от Горан Благоев на пресконференция на членове на групата в пресклуба на БТА.

Паметникът на Съветската армия е израз на българско раболепие, коментира Благоев, който е политик от партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Според него тези фигури от времето на социализма трябва да намерят място в музея.

Горан Благоев обяви, че има достатъчна документална база "този паметник да го няма".

От групата за демонтаж на монумента са получили отговори от Министерството на отбраната и от Министерството на културата, че Паметникът на Съветската армия не е войнишки паметник и не е културно-историческа ценност.

Общинският съветник от "Демократична България" в София Марта Георгиева коментира, че монументът не е свързан с края на Втората световна война, а е построен през 1954 г., за да ознаменува смазването на съпротивата срещу комунистическото движение и избиването на горянското движение. Целта била паметникът да е в тази централна градска част, за да има политическо възпитателно влияние.

Тя посочи, че от инициативната група са завели дело срещу кмета на София за неизпълнение на решение на общинските съветници от 1993 г. за демонтиране на паметника. За съжаление, получихме решение, потвърдено от ВАС, което казва, че тъй като паметникът е бил държавна собственост, няма как това решение, взето 1993 г., да бъде изпълнено, каза Георгиева.

Затова тя посочи, че от групата общински съветници на "Демократична България" са внесли доклад, с който общинският съвет да задължи кмета на София да поиска от държавата да премести Паметника на Съветската армия от публичната общинска собственост, каквато е Княжеската градина, на място извън центъра на София.

В инициативната група за преместването на ПСА, която ще събира и предложения за осмисляне на пространството участват Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, Любомир Канов, Марта Георгиева, Мартин Заимов и Румен Динев. Всички обявиха, че не представляват политическите сили, в които членуват, а са обединени от запазването на достойнството на България, подчерта Благоев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники