Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За българите гарантираният базов доход е като швейцарското сирене – недостъпен

За българите гарантираният базов доход е като швейцарското сирене – недостъпенснимка: bnr.bg

Когато научиха, че швейцарците ще гласуват „за” или „против” въвеждането на гарантиран безусловен и повсеместен месечен доход от 2500 франка, българите си зададоха няколко въпроса и изпитаха букет от противоречиви чувства на завист, възхищение, недоверие, неодобрение или възторг. И се размечтаха, разбира се, в опит да забравят за няколко мига собствената си действителност, която прави просто немислимо по принцип подобен въпрос да бъде поставен не само в момента, но и в обозримото бъдеще. Когато научиха резултатите от негативния вот на швейцарците, българите се разочароваха, но и се утешиха, че не само те не могат да си позволят такъв лукс и охолство. Някои подметнаха, че въпреки престоя си в Женева, бащата на комунизма Ленин все пак не е успял напълно да обърка идеологическите и моралните ценности на кръстоносците от Алпите.

В дискусиите, предизвикани в България от революционната идея на швейцарците, се включиха мнозина експерти, синдикалисти, икономисти, социолози. Естествено е при това положение мненията да са разнообразни и да варират от единия до другия полюс, от „това е фантастика” до „и при нас може”.

Какво сочат обаче фактите? Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Швейцария е близо 60 000 долара годишно, в България е под 20 хиляди, т. е. три пъти по-малко. Очевидно в Швейцария сумата от 2260 евро на човек месечно се приема като някакъв минимум за приличен живот в нормални условия. В България се смята, че са необходими минимум 280 евро месечно на човек от четиричленно семейство. Средната месечна заплата е 500 евро, минималната – 210, средната пенсия е някъде около 180 евро месечно.

Но да не прекаляваме с цифрите – едно е България, най-бедната страна в Европейския съюз, съвсем друго нещо е Швейцария – страна от челната тройка в света. Това и обяснява защо за мнозина българи последният референдум в алпийската конфедерация остана неразбираем – просто проблемите с жизненото равнище там и тук са съвсем други. Там броят дупките в сиренето ементал, за да определят качеството му, тук броят дупките в портфейла, за да видят дали ще могат да си платят сметката за ток.

Не че идеята за въвеждането на гарантиран универсален доход е напълно непозната в света и, в частност, в България. Напротив. Още преди три години привърженици на тази социално-икономическа мярка се обединяват и започват да говорят за икономическите, социалните, политическите, демографските и културните предимства на една такава инициатива. Защото не трябва да се смята, че сериозните швейцарци ей така с лека ръка са решили за да се позабавляват да питат дали да се въведе този фиксиран доход или не. Съвсем не е така, защото една подобна мярка има и много сериозни икономически измерения, а от там – и политически, и социални, и културни, и т. н. Това на практика установява едно минимално гарантирано ниво на икономическа стабилност и предвидимост. Така се стабилизират и балансират отношенията в цялата социална структура и политическа система. Но за всичко това е необходима определена степен на зрелост на целия социално-икономически организъм, зрелост, за която очевидно е рано да се говори, когато става дума за съвременното българско общество. За това свидетелстват още няколко цифри и факти. 70 на сто от българите нямат банкови спестявания, а възнаграждението за престижния министерски пост е едва 2000 евро. В този контекст трябва да се добави и обстоятелството, че отхвърленият гарантиран доход от швейцарците представлява в българската действителност месечната заплата на топ мениджър от частния сектор, за която малцина даже мечтаят.

Засега гарантираният универсален месечен доход за българите е като швейцарското сирене – вкусно, но трудно достъпно скъпо удоволствие. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.