Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Радев пред Евронюз : От санкциите срещу Русия няма никаква полза

Румен Радевснимка: euronews.comРумен Радев

Анексирането на Крим е нарушение на международното право. България твърдо подкрепя всички принципи на международното право. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за "Евронюз".

„Разбира се, анексирането на Крим беше нарушение на международното право – а България твърдо подкрепя всички принципи на международното право. Големият въпрос е колко дълго Европа ще остане разделена от санкциите, които подкопават доверието – 5 години, 10 години, 50 години”, изтъква държавният глава.

В същото време Радев смята, че от санкциите срещу Русия няма полза. „Определено мисля, че санкциите не носят конкретна полза – те по-скоро вредят на икономиките на Русия и на Европейския съюз”, заявява президентът.

Той изтъква, че към проблемите на България трябва да се подходи обективно като част от проблемите на ЕС.

Разбира се, някои проблеми остават – бедността, чувството за липса на справедливост. Демографската криза е огромен проблем за България. Решаването на тези проблеми изисква решителни мерки от хората, които са начело, подчертава Радев.

Новият български президент беше избран на вълната на недоволството, посочва "Евронюз". Десет години след влизането си в ЕС страната все още е най-бедната в блока и се смята за най-корумпираната. В международната общност има опасения, че мандатът на президента Радев може да стане стъпка към Русия, но президентът твърди, че това не значи отдалечаване от Европа.

Той коментира проблемите с корупцията. "В България има корупция, но не бих казал, че България е най-корумпираната държава в ЕС", смята Радев. "България прави усилия да се бори с корупцията, но съм сигурен, че трябва да полагаме още по-големи усилия, да обединим усилията на институциите, на политическите партии, на неправителствените организации и на цялото общество, за да се борим с корупцията и престъпността", добавя той.

Радев се надява, че следващите избори ще доведат до „парламент, с който ще можем да мислим повече за интересите на хората, който ще приеме закони в интерес на хората, а правителството ще възстанови доверието в държавните институции с бързи и решителни мерки“.

Президентът се спира и на двете най-големи предизвикателства пред Европа – бежанците и тероризма. Според него проблемът с бежанците е свързан с успешната интеграция. „В България правим всичко възможно да помагаме на хората, бягащи от ужасите на войната, но трябва да виждаме разликата между бежанци и нелегални имигранти. Какви са критериите за успешна интеграция? Мисля, че Европа има проблем с това. Не е ясно колко финансови средства ще струва, какъв ще бъде ефектът върху социалната система – колко хора може да подслони Европа и на каква цена”.

Радев определя тероризма като смесица от заплахи. „Някои атентати в Европа бяха извършени от мигранти второ и трето поколение. Това е много сериозен въпрос. От друга страна имаше терористични нападения, извършени от хора, които са дошли с мигрантския поток и това се случва в момента, така че това е съществена смесица от заплахи и като говорим за тероризъм, не трябва да пренебрегваме нито една заплаха, ако наистина мислим, че сигурността на европейските граждани по същество”, казва той. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.