Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мъгла в начало на предизборната кампания в България

Мъгла в начало на предизборната кампания в Българияснимка: bnr.bg

От 24 февруари до 24 март включително България е в предизборна кампания. Някои събития преди старта й продължиха практиката за промени в изборните правила в последния момент и създадоха неясноти, които повдигат сериозни въпроси.

Сезиран от омбудсмана Мая Манолова, часове преди старта на кампанията, Конституционният съд отмени санкциите за негласуване с аргумента, че противоречат на Конституцията. Съдът обаче остави валиден член 3 от Изборния кодекс, по чиято сила гласуването е задължително и въпреки отмяната на санкциите формално то си остава такова. Задължително гласуване в света се използва основно за стимулиране на избирателната активност, но в България този ефект не може да бъде преценен, защото задължително гласуване имаше само на последните президентски избори. Омбудсман Манолова обаче е доволна от развоя на нещата и предлага вместо за санкции при негласуване политиците да помислят за стимули за гласуването. Това разбира се не може да стане сега, а само след изборите и само ако новоизбраните политици пожелаят.

Предизборната кампания стартира, без да се знае ще има ли условия за машинно гласуване във всички избирателни секции. За доставката на машини се кандидатира само една фирма, но нямаше становище дали тя отговаря на предварителните технически и финансови условия за доставка. Според ЦИК и служебното правителство липса на машини не би било нарушение на избирателните права, защото остава възможността за гласуване с хартиени бюлетини, но според други неизпълнението на това условие може да даде основания за оспорване на изборните резултати.

Към старта на предизборната кампания нямаше информация за броя на желаещите да гласуват зад граница, нито за местата за разкриване на избирателни секции в чужбина. Формално това не е проблем, защото срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 28 февруари, а за определяне на местата на изборните секции – на 4 март. Проблем обаче, при това много чувствителен, е, че за разлика от сънародниците им в родината, българите в чужбина няма да могат да гласуват преференциално, нито да избират независими кандидати. Това произтича от факта, че въпреки протестите и въпреки политическите обещания,  не се стигна до обособяване на изборен район „Чужбина“, в който освен за партийни листи да може да се гласува и преференциално за някой от включените в тях кандидати.

В крайна сметка, фатални неразбории преди изборите на 26 март няма и вотът не е реално застрашен. Има обаче хронично неудовлетворение от политиците, което засилва желанието за промяна, регистрирано от всички социологически проучвания. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.