Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България продължава да отлага трудното, да управлява без стратегическо мислене

България продължава да отлага трудното, да управлява без стратегическо мисленеснимка: bnr.bg

Избори 2017 ще се запомнят с намесата на две държави в тях – Русия и Турция, и с националистическите изстъпления на границата ни в опита да бъдат спрени български граждани от упражняването на конституционните им правомощия. Ще се запомнят и с един христоматиен пример – как се губят спечелени избори от БСП.

В момента, в който Корнелия Нинова каза, че демокрацията ни е отнела много и че трябва да се обичаме с братския руски народ, да правим руски проекти, да национализираме ЧЕЗ и ред други неща, българският гласоподавател се мобилизира и направи заграждение, за да се опази от студените ветрове, навяващи от Кремъл – обяснява политологът Евгений Дайнов неочаквано високия резултат за ГЕРБ и прогнозира: Така че няма да има онова преподреждане, което Путин си мислеше, че ще постигне. Кремъл ще има групички от хора в отделните парламентарни групи. Най-много те ще бъдат в БСП и в т.нар. патриоти, но цяла парламентарна група Кремъл няма да има.

Що се отнася до бъдещата коалиция, победителят в изборите е поставен в положението на Сергей Станишев през 2013 г., когато в НС имаше твърде малко партии и всяка от тях носеше щети, смята Евгений Дайнов. След незаконното спиране на гласоподаватели на границата, Бойко Борисов много трудно ще убеди западните си партньори, че се кани да управлява с „Обединените патриоти”. Евгений Дайнов не изключва възможността т.нар. патриоти в крайна сметка да предпочетат БСП, още повече че Валери Симеонов вече изтъкна голямото сходство в предизборните програми.

Социологът от „Галъп” Първан Симеонов прогнозира, че най-вероятно ГЕРБ ще влезе в коалиция с „Обединените патриоти” с подкрепата на „Воля” и в критични моменти на ДПС. Европа обаче трудно ще приеме съвместно управление на разпознатите от самата нея проевропейски сили заедно с националисти, казва още той. Най-важният въпрос обаче е каква политика ще провежда новото правителство – на реформи или на бетониране на мафията.

Не знам дали е бетониране на мафията, защото мафията е навсякъде – категоричен е Първан Симеонов. – По-скоро е бетониране на безвремието, на управлението ден за ден, на ненужното харчене и когато някой скочи да протестира – още харчене. Опасявам се обаче, че и друг да дойде на власт, това няма много да се промени. Аз не чух заявките на левицата, а по-скоро някакви социал-национални послания с ревизионистки патос спрямо ЕС. Но най-важният въпрос за България е, че рано или късно ще трябва да започне да реже разходите и тогава ще последват социална болка, протести, падане на рейтингите. Ние обаче не можем цял живот да правим политика, крепейки рейтинга си; да предизвикваме избори, за да съхраним честолюбието си; да променяме изборната система, за да запазим политическия си живот; да казваме на хората, че демокрацията ни е отнело много, за да спечелим изборите. Идва момент, в който България ще трябва да каже – не можем повече да плащаме за ненужни университети, да поддържаме неефективно здравеопазване и раздута администрация. България продължава да отлага трудното, да управлява без стратегическо мислене. Ето това трябва да се промени и поне малко да се изтика мафията. Но аз не съм оптимист.

Никой няма интерес от никакви реформи! – отново коментира Евгений Дайнов и добавя:

Е, очакваме повече от същото – след като в парламента не влезе никой, който би могъл да противостои на модела „Кой” за феодализация на страната на мястото на гражданското общество и демокрацията. Но те ще прекалят, тъй като няма да има кой да им напомня за разни неща и ще направят някоя глупост като назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А след като будните граждани не са представени, те много лесно ще използват единствения инструмент на разположение и това е масовият протест. Така че политиците ще си играят с огъня, ако решат окончателно да мафиотизират страната. Лошата новина е, че за да покажат, че няма да бъдат върнати в комунизма, на българите им се наложи да подкрепят крепителя на олигархията Бойко Борисов. Цената на олигархията обаче винаги е бедност и несправедливост – това още Аристотел го е писал, заключава политологът. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники