Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България реагира с недоволство на изказването на Путин за произхода на кирилицата

България реагира с недоволство на изказването на Путин за произхода на кирилицата

Български политици реагираха на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. Путин каза това вчера в словото си, с което приветства македонския си колега Георге Иванов, получил в Москва наградата от Международния фонд за единство на православните народи на името на бившия патриарх Алексей Втори. Изказването на Путин предизвика реакции на недоволство в България.
Изявлението на руския президент Владимир Путин, че писмеността е дошла в Русия от македонска земя, изненада и разтърси българите, пише македонският информационен сайт МКД. Медията цитира реакцията на премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, министъра на културата Боил Банов и историка Божидар Димитров.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица, и обогатяват европейската култура, и няма значение откъде са минали просветителите, каза Борисов, цитиран от БНТ.

Външният министър Екатерина Захариева подчерта във Фейсбук, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно владетелят Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител. Захариева припомня и думи на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който заявява преди пет години, че книжната грамотност в Русия е пренесена от българите.

Македонската агенция МАК ФАКТ съобщава, че известният български историк и антимакедонист Божидар Димитров е казал: Помислих, че това е фалшива новина, и че вероятно някой се опитва да направи международен скандал.

Остро реагира и опозицията. Пред Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова похвали българските управляващи за реакцията.

Тъжното е да заявим, че ние не приемаме такова отношение, и че трябва да се защитим. Да, бързо и умерено отговориха.

Пред "Хоризонт" бившият български посланик в Скопие Александър Йорданов определи думите на руския президент като провокация към България и към европейския лъч за интеграция на Балканите:

Смесват се историческо незнание от страна на човека, управляващ Кремъл в момента, и от друга страна – съзнателно търсена провокация в този балкански регион, на основата на тази мухлясала вече, никому ненужна доктрина на македонизма, каза бившият посланик в Скопие Александър Йорданов.

Депутатът от Обединени патриоти Милен Михов определи като правилна реакцията на българските институции за изказването на руския президент Владимир Путин.

Провокация, която влиза в разрез с историческите факти. С позицията на Русия, заявявана преди няколко години и това беше размахване на пръст към България, заиграване с македонската карта и засягане на българските национални интереси. Злоупотреба с историческите факти. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.