Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Висока балканска активност на България в началото на лятото

Висока балканска активност на България в началото на лятотоснимка: bnr.bg

Високите летни горещини тази година съвпадат с необичайно висока активност в балканското направление на българската външна политика.Премиерът Бойко Борисовднес е в Солун за тристранна среща на върха с министър председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич. Участието в тази срещата, свикана за съгласуване на общи действия в сферата на енергийната и транспортната свързаност, миграционния натиск и предизвикателствата пред Западните Балкани, е само брънка от цяла поредица прояви на регионалната външна политика на България през тази седмица.

В Солун Борисов пристигна от Триест, където в сряда взе участие на срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Пред участниците премиерът потвърди твърдия ангажимент на правителството с подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в ЕС и определи изграждането на свързващата инфраструктура като изключително важна за утвърждаване на европейската перспектива на региона. Особено радващо за България бе обявеното още преди форума в Триест намерение на ЕК да финансира паневропейския Коридор номер 8 от Черно до Адриатическо море, който предвижда София и Скопие да бъдат свързани с магистрален път и железопътна линия.

Докато в Триест се провеждаше среща ЕС – Западни Балкани, в София вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева обсъждаха действия около проекта за газова връзка между България и Гърция със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик. Бъдещото сътрудничество между двете страни в енергетиката бе обсъждано в контекста на необходимостта от гарантиране на енергийна сигурност в цяла Югоизточна Европа. Обект на основно внимание бяха стратегически за страната проекти като свързването на газопреносната система на България с тези на Турция, Сърбия и Румъния.

Преди това в понеделник, в рамките на Световния петролен конгрес в Истанбул, премиерът Борисов води разговори в многостранен формат с президентите на Турция и Сърбия – Реджеп Ердоган и Александър Вучич и с албанския си колега Еди Рама, а в двустранен – с турския премиер Бинали Йълдъръм, по въпроси на регионалното сътрудничество в енергетиката и енергийната свързаност. На партньорите на България в региона бяха дадени уверения, че след изграждането на газовата връзка с Румъния правителството на Борисов ще съсредоточи усилията си в ускоряване изграждането и на газовите връзки с Турция, Гърция и Сърбия.

Двустранни действия със Сърбия в енергетиката с основен акцент върху газовата връзка с нея договаря през седмица в Белград и енергийният министър Теменужка Петкова със сръбския си колега Александър Антич. Енергийното сътрудничество беше съществена тема и от посещение на президента Румен Радев в Черна гора. На разговорите си с Радев президентът Филип Вуянович и премиерът Душко Маркович отправиха към България покана да се включи в проект за изграждане на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море.

Динамиката в регионалната политика на България през последните дни е необичайно висока, но същевременно логична и очаквана. Още през юни на срещата на върха на ЕС министър-председателят Борисов потвърди готовността на България да участва в т. нар. Берлински процес за ускоряване на европейската интеграция на Балканите. Интеграцията на Балканите е и един от трите основни приоритета на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на идната година. Проявите на българската регионална политика през тази седмица показват, че целите й са не само споделяни, но се ползват и с подкрепа. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.