Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България продължава да се въздържа от експулсиране на руски дипломати

България продължава да се въздържа от експулсиране на руски дипломати

През последните дни темата за експулсиране на руски дипломати от различни държави заради казуса „Скрипал“ е гореща в целия свят. Особена чувствителност тя придоби в България поради обстоятелството, че изненадващо тази седмица българският посланик в Москва бе извикан за консултации по въпроса в София. В интервю за БНР днес сутринта бившият министър на външните работи Ивайло Калфин, който в момента е съветник на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, коментира, че викането на посланика за консултации е по-слаба мярка в сравнение с отзоваването.

Според Калфин обаче, то говори за промяна в позицията на правителството по отношение на казуса, а тази промяна е настъпила след срещата на върха ЕС-Турция, проведена на 26 март във Варна. В интервюто за БНР Калфин коментира, че всяка държава сама преценява дали да отзовава дипломати, като се доверява на чужди оценки, или като търси собствена преценка за съответните случаи. Ако отзове посланика си от Русия, България би се оказала в "челните редици" на реакцията, посочи Калфин, но добави, че не вярва това да се случи.

Пак същата тема в интервю за Нова телевизия коментира Георг Георгиев, зам.- министър на външните работи. Според него България не бива да бъде поставяна в ситуация, в която да има съмнение с кого е солидарна, защото многократно е заявявала солидарност с Обединеното кралство. За да се стигне обаче до евентуално експулсиране на руски дипломати, София се нуждае от още факти и обстоятелства около казуса „Скрипал“, подчерта Георгиев. В заключение той обясни, че българският посланик в Москва е привикан на консултации с правителството в София, защото институциите не работят под медиен натиск. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.