Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативния съвет по национала сигурност отново стана място за политически конфронтации

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента на републиката проведе в четвъртък, 19 април, продължително заседание по въпроси, които и преди това тази година беше обсъждал – модернизацията на армията и рисковете за България при актуалната международна обстановка. Заседанията на съвета са закрити, за тях обичайно съдим по изявления след приключването им. Изявленията този път показват, че дебатът е бил необичайно напрегнат и свидетелстват за остро политическо противостоене между ГЕРБ, от една страна, а от друга – президента Румен Радев и БСП.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието упрекна президента, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, че е представил предварителен проект за заключения на заседанието, който едва ли не предполагал предприемане на стъпки за излизане от ЕС и НАТО.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира гневно, че Цветанов си е позволил да отправи отново обвинения, каквито вече са чувани от парламентарната трибуна и засягат не само президента, но и БСП. По думите на Нинова внушенията на Цветанов, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси, са едва ли не обвинение в престъпление, за което той ще носи отговорност.

Президентството определи изявлението на Цветанов като манипулативно, но предпочете да не направи опровержение, а публикува пълен текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от държавния главна Румен Радев, за да може обществото само да се убеди в това.

Прецедент на превръщане на Консултативния съвет по национална сигурност в място за политически конфронтации имаше и миналата година, когато на заседание за корупцията по високите етажи на властта не се явиха ключови представители на ГЕРБ, а лидерите на ДПС и партия „Воля“ напуснаха дебата предварително. Тогава се наложи повторно свикване на консултативния орган.

Но случилото се на заседанието вчера вероятно не бива много да драматизираме. Дебатите в КСНС са в крайна сметка консултативни, решенията му нямат задължителна сила и са обвързващи дотолкова, доколкото отразяват отношението на основните политически и държавни фактори към въпросите от съответния дневен ред. Решенията със задължителна сила по тези въпроси се взимат със споделена отговорност от други овластени за това държавни институции – парламента, изпълнителната власт и президента.

Премиерът Бойко Борисов, който е и председател на ГЕРБ, засега не коментира ситуацията от вчера. Косвено обаче, изразявайки становище по друг повод, Борисов многозначително заяви, че "България е ЕС, България е НАТО". В този дух ще се произнесе и оглавяваният от него Съвет по национална сигурност към Министерския съвет, където се взимат същински решения със задължителна и оперативна сила. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.