Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Явор Нотев със скандално интервю в „Известия.ру”: За ЕС ние сме страна второ качество

Явор НотевЯвор Нотев

За ЕС България е страна второ качество, това обявява зам. председателят на българския парламент Явор Нотев за проправителствената руска медия „Извстия. Ру”. Интервюто е публикувано на 11 май в книжното издание на медията, а днес се завъртя и в електронната му версия.

Нотев отчита като грешка присъединяването на България към ЕС и НАТО: „Решението за присъединяване към НАТО бе взето в много кратко време...В същото време в България не се проведе референдум за НАТО. Между другото, както и по отношение на присъединяването на страната към ЕС. И това дава основания да се твърди, че не всички българи са убедени, че членството във военно-политическия блок е единственият правилен начин... Разбира се, днес е нереалистично да очакваме, че България ще може да се оттегли от НАТО в близко бъдеще. Нашата партия обаче редовно повдига този въпрос и заявява необходимостта от постепенно преминаване към неутралност

Освен това настояваме настоящите ни съюзници да плащат за използването на нашите военни бази. За съжаление, САЩ не плащат нито стотинка. Освен това в исторически план имаме сложни отношения с Турция, която е най-голямата държава-членка на НАТО в Европа. България не е в много удобна ситуация, когато нашата сигурност зависи от Анкара.”

Зам. председателят на парламента критикува остро и официалната външна политика на България. Тя се диктувала от Европейския съюз, но политическа партия „Атака” винаги подкрепяла възстановяването на традиционно близки отношения с Русия във всички сфери на дейност.

„Страните ни са свързани с историческа, културна и духовна близост. Сега повече от всякога е необходимо да се развиват българо-руските търговски връзки, тъй като нашата икономика страда много от санкциите, предписани от Брюксел. Възобновяването на двустранните отношения ще бъде глътка кислород за България, което ще допринесе за развитието на икономическия потенциал на страната ни. А икономическата стабилност може да даде на София повече доверие във външната политика. Освен това все още сме посещавани от голям брой руски туристи, много от които купуват имоти на брега на Черно море. Много пъти съм ходил в Русия, знам добре откритата и искрената позиция на руския народ, който е близо до нас. Всичко това ни дава надежда, че братските отношения между нашите държави не са загубени и ще бъдат възстановени”, казва Нотев.

Той изтъква, че благодарение на „Атака”, София не е изгонила руски дипломати заради слечая „Скрипал”. „След инцидента започнахме публична дискусия и получихме широка подкрепа от българската общественост. Хората разбират, че е неприемливо да бъдат изгонени официалните представители на други държави, без да има доказателства на ръка”, аргументира позицията си Нотев.

На въпрос как България се справя с емигрантския проблем, Нотев отбелязва, че през изминалата година потокът от бежанци през България е намалял, което е дало известно спокойствие на населението. Но последните действия на Вашингтон и неговите съюзници можели отново да спрат тази положителна тенденция и да възобновят потока на мигрантите към Европа. Нотев визира като негативна причина ракетните удари на Съединените щати, Франция и Великобритания на територията на Сирия, нанесени на 14 април 2018 г. По думите му такива действия са абсолютно неприемливи, те създават допълнително напрежение и забавят процеса на уреждане на конфликта в региона. Нотев изтъква, че стабилността на Сирия е изключително важна за България. И смята, че

София не трябва да е солидарна със страните, които нанесоха ракетни удари и са предприели такива крайни мерки без предварително одобрение от страна на техните съюзници.

Зам.-председателят на българския парламент коментира и темата за емиграцията на българи в чужбина, която според него е много болезнена за обществото.

„Младите хора решават проблемите си, когато отиват в чужбина. Там те се опитват да получат образование и да намерят работа. Липсата на пълноценно население се усеща в страната все повече и повече. Ние губим специалисти, ...ние сме лишени от най-ценния ресурс – човека”. Причината за това бил моделът „Европа на две скорости”, на който „Атака” се противопоставяла. Проблемът бил, че малка група страни се развивали по-бързо от останалите. Нотев обаче, не казва на руските читатели, че младите българи бягат в САЩ и развитите европейски държави, и никой от тях не поглежда към Русия.

След визитата на Нотев преди две седмици в окупирания от Русия Крим, интервюто му сега в руска медия е поредният тежък удар срещу авторитета на България точно в периода, когато тя е поела европредседателството. Думите на държавника са скандални, защото се опитва да прави манипулативни и неверни внушения, говорейки от името на българския народ. С подобна антибългарска пропаганда политиците от „Атака” явно се опитват да се докажат пред Кремъл като най-вярна на Русия партия, но подобно провокативно говорено разколебава доверието към нас на партньорите от ЕС и НАТО. / Фактор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники