Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Специалните служби в региона работят активно за набиране информация от България

Специалните служби в региона работят активно за набиране информация от България

Тази седмица стана публичен годишният доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г. На преден план повечето медии извеждат констатацията, че специалните служби на различни държави от региона продължават активно да работят за реализация на външнополитическите си доктрини и стратегически интереси, включително чрез опити за придобиване на чувствителна и класифицирана информация за процеси в социалната, политическата, икономическата, военната сфера в България. Траен обект на внимание са позициите, намеренията и активността на българската държава и нейните съюзници в евроатлантическите направления на външната политика, политиката за сигурност и планирането на отбранителни действия и сътрудничество. Особен интерес е бил проявен и по отношение на подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на тази година. През 2017-а не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани зад граница или за изграждане на терористични структури на българска територия. Въпреки това ДАНС отчита, че намиращите се в България обекти на други държави, както и българските граждани и обекти в чужбина, продължават да са потенциална цел на терористични атаки. За съпричастност към терористична дейност на 31 лица са бил приложени мерки „отнемане право на пребиваване”, „експулсиране” и „забрана за влизане в България”. Крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации в страната нямат реална политическа тежест и обществена подкрепа, поради което рискът за националната сигурност, произтичащ от тяхната дейност, е с нисък интензитет. През 2017 г. миграционният натиск към България е намалял с 84 на сто спрямо 2016 г., но независимо от това страната продължава да е транзитна територия за миграция към Западна Европа. В годишния доклад на ДАНС се отбелязва, че корупция по висшите етажи на властта остава значим политически, икономически и социален проблем. Най-податливи на корупция са секторите със значителен материален ресурс, където има непрозрачни процедури за възлагане на дейности и са налице нарушения и слабости при упражняването на контролни или разрешителни функции. Пресечени са били корупционни престъпления, извършени от служители на Агенция „Митници” и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Повдигнати са обвинения срещу 34 лица (в т. ч. на министър и на зам.-министър; на служебен министър; на директор на специализирана болница; на изпълнителния директор на „Конгресен център НДК”). За противодействие на явлението в началото на 2018 г. е сформиран единен орган в лицето на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.