Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множат

Проектът за закупуване на нови изтребители напредва, противоречията се множатснимка: bnr.bg

Правителството на Бойко Борисов предложи на парламента да одобри започването на преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70, при това като допусне възможността бъдещият договор „да се отклони“ от предварителните изисквания, на които трябваше да отговарят офертите на желаещите да участват в търга. Налага се усещането, че сагата за придобиване на нови машини за бойната авиация, която започна преди години, вече отива към своя край. Но и същевременно усещане, че вместо заради това противоречията по въпроса да се тушират, те се изострят и множат.

Предложението си кабинетът направи независимо от различни позиции по въпроса на президента Румен Радев, на БСП, на участващия в коалиционното управление Националeн фронт за спасение на България (НФСБ) и на партия „Воля“. Според президента процедурата за избор на нови изтребители за ВВС е била опорочена и предварителната финансова рамка за закупуването им трябва да се спазва. НФСБ иска процедурата за избор на нов самолет да бъде отменена. Според БСП изборът на F-16 е кулминация на ударите, които „правителството нанася върху правовата държава и парламентаризма в България“, партия „Воля“ пък е против закупуването на каквито и да било изтребители. Прогнозира се, че в парламентарен дебат на предложението „против“ ще гласува и смятаната за проруска партия „Атака“. Движението за права и свободи заема изчаквателна позиция и засега не се произнася по въпроса, но според мнозина вероятно ще гласува „за“.

При подобна конфигурация на позициите формирането на парламентарно мнозинство в подкрепа на правителственото предложение е трудна задача. Ако БСП, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ се произнесат против започването на преговори за F-16, мнозинство може да се получи само, ако към гласовете на ГЕРБ и третата партия в „Обединени патриоти“ – ВМРО, се присъединят и тези на ДПС. Подобен развой би бил признак за ново съотношение на политическите сили. От една страна, той би бил знак за разцепление в управляващата коалиция по един стратегически въпрос, а от друга – знак за промяна в нагласите за политически взаимодействия, защото досега ГЕРБ и особено ВМРО са отклонявали взаимодействия с ДПС. Формално погледнато, евентуалната подкрепа от ДПС за управляващите ГЕРБ и ВМРО не е задължително да се квалифицира като взаимодействие, но във всички случаи ще се възприеме като възможност за формиране на плаващи мнозинства в парламента и по други спорни въпроси.

Очертаващият се сложен дебат около закупуване на нови изтребители съвпада с предстоящия през втората половина на януари старт на предизборните кампаниите на ГЕРБ и БСП. През 2019 г. ще има редовни избори за евродепутати и за местни органи на властта, а БСП е изкушена да работи и за предсрочен парламентарен вот. Партиите от малкия коалиционен партньор на ГЕРБ в изпълнителната власт – ВМРО, НФСБ и „Атака“, ще водят самостоятелни предизборни кампании и това не изключва, а по-скоро предполага обостряне на отношенията им с ГЕРБ. Наслагването на противоречията около закупуване на нови изтребители върху неизбежните противоречия в контекста на изборите ще нагнети политическото съперничество. Как именно и до каква степен, ще проличи още в следващите дни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники