Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Конференция в Русия осъди задържането на Николай Малинов и визовия скандал

Андрей КлимовАндрей Климов

Участниците в конференцията за засилване на сътрудничеството и сигурността в Европа осъдиха задържането в България на председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов, както и отказа на САЩ да издаде визи на някои членове на руската делегация, които трябваше да присъстват на Общото събрание на ООН. Това съобщи пред ТАСС в събота, 28 септември, ръководителят на Комисията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса в делата на Русия към Съвета на федерацията Андрей Климов, който участва в конференцията.

"Тъжно е, че никой в ​​света не се възмущава, че човек, поддръжник на приятелството с Русия беше обвинен в шпионаж. Самият аз бях изненадан от реакцията на участниците в конференцията. Всичките сто души аплодираха моето предложение от името на нашата конференция да се осъдят прояви, при които руските политици нямат право да говорят на международни форуми, защото не са им издали визи, както и когато хората, които вярват, че Русия е техен приятел, са незабавно обвинени в шпионаж. Това е неприемливо", заяви Климов след завършването на конференцията, провела се в Калининград.

Той каза още, че Малинов е трябвало да участва в конференцията, но не може да направи това, тъй като е под забрана да напуска страната.

Сенаторът отбеляза, че с неиздаването на визи американците се намесват в политиката на Русия, не пускат руските делегати за сесията на Общото събрание на ООН и принуждават делегацията да се преформатира, както и в действията на България се "пречи на българите да бъдат приятели с Русия". "Това е чиста намеса", подчерта сенаторът.

Според него в конференцията са участвали експерти в областта на сигурността и международното сътрудничество от повече от 30 европейски държави. / dir.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники