Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ново напрежение в българо-руските газови отношения

Ново напрежение в българо-руските газови отношения

На българо-руските газови проекти не им върви от доста време, а сега е на път да се провали и последният от тях – „Турски поток“, който трябваше да влезе в действие догодина. Преди него, през 2014 г., пропадна гигантският проект „Южен Поток“ , който трябваше по дъното на Черно море да достигне до България и да продължи до Централна и Западна Европа, захранвайки я годишно с около 64 млрд. куб. м руски газ. По отношение на този газопровод всичко вървеше по план между Москва и София, докато не се намесиха Брюксел и Вашингтон, под чийто натиск проектът се провали.

Днес наблюдаваме ново напрежение в руско-българските отношения по повод строежа на продължението на руския „Турски поток“, минаващо от Турция през България в посока Централна Европа. И тук като че ли всичко досега беше наред и строителството на газопровода в България и в Сърбия напредваше. Миналата седмица руският президент Владимир Путин обаче обвини остро България, че бави съзнателно строителството под чужд натиск, докато сърбите почти са завършили своя участък. Самият български премиер Бойко Борисов опроверга обвиненията в саботаж, обяснявайки, че всеки ден се строят по 4-5 км тръбопровод и че известното забавяне се дължи на спазването на изискванията и разпоредбите на ЕС.

Ултиматумът на Путин, както пишат руски медии, заплашва България, че ако продължава да затруднява строителството на тръбата с капацитет 15.8 млрд. куб. м газ годишно, ще се търсят други трасета, които да не преминават през нейна територия. „Ако българите не искат - не българите, а българското ръководство − ще намерим други пътища за реализиране на нашите възможности в Южна Европа“, изтъкна руският лидер на обща пресконференция в Сочи след разговор със сръбския си колега Александър Вучич. „Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация“, отвърна българският премиер Бойко Борисов и привика по спешност руския посланик в България Анатолий Макаров за изясняване на случая с обвиненията. След тази среща бе заявено, че „не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват развитието на двустранните отношения в прагматичен и добронамерен дух и занапред“. Малко по-конкретна, след руските упреци и заплахи, беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя заяви, че строителството на „Турски поток“ през България върви по график, но уточни, че дейностите по прилагане на европейската директива за природния газ, по провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител и обжалванията по тях, отнемат време. Случайно или не, на другия ден след ултиматума на Путин, Москва изгони високопоставен български дипломат в Русия, обявявайки го за „персона нон грата“. Според външния министър Екатерина Захариева това нямало връзка с упреците на Путин.

България досега много държеше да стане транзитна страна на наричания тук „Балкански поток“. Неговото строителството ще струва 1.102 млрд. евро за 474 км тръби, които трябва да бъдат положени за 615 дни от саудитския консорциум „Аркад“. Инвестицията България разчита да си върне чрез таксите за транзит. По този повод министър Петкова доста уклончиво и неопределено заяви, че става дума за „индикативна печалба през следващите 20 години от над 4,358 млрд. лева“ (около 2.2 млрд. евро).

Според турския президент Ердоган, „Турски поток“ ще бъде официално открит на 8 януари. До тази дата е очевидно, че България няма как да завърши строителството на своя участък. Още по-малко вероятно е да бъде намерено алтернативно трасе за газопровода, което да заобикаля България. На по-ранен етап на проекта кандидат за газопровода беше и Гърция, но тя отпадна заради по-изгодните условия, предложени от София.

Експертите в България твърдят, че страната няма основания и причини да бави умишлено строителството на „Балкански поток“. Освен ако отново геополитически съображения срещу проекта не са взели връх. Преди броени дни българският премиер Бойко Борисов се срещна във Вашингтон с американския президент Доналд Тръмп, а малко след това американският посланик в София Херо Мустафа каза, че „Турски поток“ няма да донесе очакваните ползи и „продължаването на „Турски поток“ през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники