Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Агенцията за бежанците е отменила отказа си даде убежище на руския опозиционер Евгени Чупов

Агенцията за бежанците е отменила отказа си даде убежище на руския опозиционер Евгени Чупов

Софийският административен съд прекрати делото, заведено от руския опозиционер Евгений Чупов, който се бори за политическо убежище в България. Това става ясно от определението на съда от 25 септември. Причината е, че Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е оттеглила решението си, с което отказва да даде на Чупов политическо убежище. Пред Темида Чупов оспорваше именно това решение.

“Поради оттеглянето на оспорваното по делото решение, съдебното производство по делото е процесуално недопустимо”, пише в определението на съда. При обжалване казусът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд.

Евгений Чупов е 41-годишен преподавател по английски език от Русия. Води блог, в който критикува местните власти и активно се занимава с обществена дейност. Арестуван е няколко пъти заради дейността си.

През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската дума. Заедно със семейството си е в България от една година и иска да остане тук. Два дни преди да пристигне, Чупов е бил арестуван за около 12 часа.

“Тук има много повече свобода и е по-сигурно от Русия”, каза през септември руският активист в интервю за Свободна Европа.

Адвокатите му отказаха да коментират решението на съда, защото още не са получили официални документи от Държавната агенция за бежанците с мотивите, с които е оттеглила решението си за отказ от убежище.

Свободна Европа поиска повече подробности от ДАБ, но оттам бяха лаконични, уточнявайки само, че “е така, както пише в определението на съда”. Защо отказът за убежище е отменен, няма коментар.

Юристи коментираха, че ако решението на съда не бъде оспорено на по-горна инстанция, процедурата в Държавната агенция за бежанците би следвало да приключи с ново решение по казуса на Чупов. / Радио Свободна Европа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники