Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кристиан Костов получи още едно престижно европейско отличие - Изборът на публиката

Кристиан Костов получи още едно престижно европейско отличие - Изборът на публиката

Кристиан Костов - първият българин, носител на наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава, получи в сряда вечерта и друга голяма награда - Изборът на публиката (Public Choice Award).

Костов бе награден на бляскава церемония в зала „Мартини плаза“ в Грьонинген, Холандия, в рамките на връчването на отличията European Border Breakers Award (EBBA - Европейски музикален дебют без граници).

За наградата на публиката се бореха 10-те носители на ЕВВА. В тази конкуренция Костов е спечелил онлайн гласуване, проведено през декември. Ето първите му думи, специално за БНР:

Просто искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че го заслужаваме много, но честно казано, това не е моята победа в никакъв случай, това е победата на всичките хора, които са гласували за мен. И наистина много съм благодарен за това, защото няма как да купиш това нещо. Хората или гласуват, или не. Значи повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря ви много!

На сцената в Грьонинген 17-годишният Костов представи песента "Beautiful Mess", която му донесе второ място в конкурса „Евровизия 2017“ в Киев. На церемонията той също така пя в дует с нашумелия британски изпълнител Younger. На пианото им акомпанира и известният диригент и телевизионен водещ Джулс Холанд.

За приза "Изборът на публиката", който се връчва от 2010 г., се бореха и останалите 10 наградени европейски изпълнители, постигнали изключителен успех през 2017 г. Това са Alice Merton от Германия, Alma от Финландия, белгийката Blanche, която се класира 4-та в „Евровизия 2017“, групата„Off Bloom” от Дания, португалецът Salvador Sobral- победител в „Евровизия 2017“, норвежката певица Sigrid, шведката Scott, френското дуо„The Blaze“ и английският музикант - Dario Darnell, известен с псевдонима Youngr.

Всеки от тези десет изпълнители с изключителни постижения извън границите на собствената си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA, които се дават за 15-и път. Тя им бе връчена лично от световноизвестния телевизионен водещ, музикант и диригент на бенд - Джулс Холанд.

По време на церемонията директорът на фестивала „Евросоник“- Питър Шмид и шефката на програмата "Creative Europe" в Европейската комисия- Барбара Геслер, припомниха, че мисията на наградите EBBA е да стимулират развитието и разпространението на европейската популярна музика.

Връчването на наградите EBBA е част от уникалния за Европа фестивал за поп и рок музика "Евросоник", който е подкрепен от Еврокомисията и се осъществяват с медийната подкрепа на Eвропейския съюз за радио и телевизия, ЕBU.

Партньор за България е Българското национално радио.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.