Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

Българската кралица на брейка Queen Mary с квота за Олимпиадата в Париж

С брейкинг някога уличните банди разчиствали сметките си, но днес той пълни залите единствено заради шоуто с експлозивни елементи, шеметен ритъм и креативен стил. И макар брейк танците да се доближават до изкуството, те вероятно ще дебютират като спорт на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Тогава сред шестнайсетте най-добри брейк танцьорки в света ще видим и българката Мари Славова (Queen Mary).

Мари печели олимпийската си квота на първите Световни градски игри в Будапеща, където се класира шеста. Момичето от Бургас вече дванайсет години се занимава с брейк и е смятана за една от големите звезди в този спорт – през 2011 г. тя завоюва световната титла за младежи до 16 г., а след това стана и вицесветовен шампион.

Като дете Мари тренира акробатика, но бързо се отказва, защото не вижда свободата в движенията. Пък аз много обичах да бъда свободна, споделя тя. И започва да се чувства волна в заниманията си по паркур – изкуството да преодоляваш препятствия при движение, единствено чрез уменията на собственото ти тяло.Докато един ден, прескачайки оградите, не се запознава с правилните хора, които я отвеждат в залата по брейк. Пленяват я енергията, музиката, цветовете.

В началото родителите ми бяха скептично настроени, но след като постигнах първите си успехи и много се запалих, започнаха да ме подкрепят – спомня си Мари. – Харесва ми да съм различна, а брейкът е нещо различно в България. Но се надявам той все повече да бъде интегриран в нашето общество и все повече хора да се занимават с това, тъй като е много зарибяващо.

Брейк танцьорите печелят публиката с акробатичните си маневри, бързите си стъпки с крака и ръце, въртенията на глава, замръзванията. А допълнителна атракция към сложните им номера са имената, с които те участват в състезанията. Така Мари един ден получава кралска титла от треньора си в Бургас Христо Андонов и става известна в брейк средите като Queen Mary.

Брейкът се развива от дълго време и в момента е много екстремен – добавя шампионката. – Затова и всеки, който се занимава с него, трябва да бъде атлет. Ние имаме диета, постоянно тренираме – така че брейкът не е изкуство, а по-скоро се причислява към спорта.

На състезание брейкърът играе 40-секундно съчетание и с него участва в т.нар. битки. Състезателите се разделят в категории според оценките в предишни шампионати, след което се изправят един срещу друг. На битка се падат по две влизания, т.е. всеки играе два пъти по 40 секунди.

По време на състезанието по-скоро трябва да покажеш страхотна сложност и да я изпълниш в перфектен вид – казва Мари. – Съчетанието може да бъде хореографирано предварително, но има и много импровизация, тъй като никой не знае музиката, на която ще танцува. Така че всичко е на момента.

Освен да се раздава в залата, Мари от малка заляга сериозно над учебниците и днес говори четири езика. Завършва гимназията за романски езици в Бургас, записва медицина в Брюксел, но впоследствие се отказва, тъй като няма възможност да танцува. В момента е студентка по психология в Англия – не само защото чувства дисциплината като част от себе си, но и заради отличните условия за спорт.

За жалост, нещата в България са малко изостанали що се отнася до подкрепа – било финансова или пък морална – казва още Мари. – Това е причината да бъдем доста назад като сила, но същевременно сме изпълнени с надежда и вървим напред.

Мари мечтае някой ден да отвори собствен клуб по брейк в родината, за да предаде опита си на деца. А междувременно я чака олимпиада. Четири години са много време в нашите среди, но със сигурност ще бъда в Париж – като участник, съдя или треньор, зарича се тя. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.